ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα για το θάνατο του Πάμπλο Νερούδα 40 χρόνια μετά

Έρευνα για το θάνατο του Πάμπλο Νερούδα 40 χρόνια μετά

Μετά από καταγγελίες ότι ο Πάμπλο Νερούδα δηλητηριάστηκε από το καθεστώς Πινοσέτ, η χιλιανή δικαιοσύνη διέταξε την εκταφή της σορού του νομπελίστα ποιητή προκειμένου να διαπιστωθούν τα πραγματικά αίτια που τον οδήγησαν στο θάνατο πριν από 40 χρόνια.

Ο Νερούδα πέθανε στο Σαντιάγο της Χιλής τον Σεπτέμβρη του 1973, 12 ημέρες μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον Πινοσέτ, και – όπως αναγράφεται στο πιστοποιητικό θανάτου του – ο θάνατός του προήλθε από καρκίνο του προστάτη.

Σύμφωνα, όμως, με τον σοφέρ του Νερούδα, παράγοντες της δικτατορίας εκμεταλλεύτηκαν την ασθένεια του για να του κάνουν ένεση με δηλητήριο στο στομάχι του, ενώ νοσηλευόταν στην κλινική της Σάντα Μαρία, στο Σαντιάγο.

Αντίστοιχη καταγγελία είχε κάνει και ο δικηγόρος του Κομμουνιστικού Κόμματος-μέλος του οποίου υπήρξε ο Νερούδα- ο οποίος είχε δηλώσει ότι η ένεση που χορηγήθηκε στον Νερούδα περιείχε δηλητήριο και ότι του χορηγήθηκε κατόπιν εντολής του ίδιου του Πινοσέτ.

Παρ'όλα αυτά, η οικογένεια του Νερούδα και το ίδρυμα που είναι υπεύθυνο για την προστασία της κληρονομιάς του νομπελίστα ποιητή, επιμένουν ότι ο θάνατός του οφείλεται σε καρκίνο.

Ο εθνικός ποιητής της Χιλής ήταν υποστηρικτής του σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, ο οποίος ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα στις 11 του Σεπτεμβρίου του 1973.