ΚΟΣΜΟΣ

Αποφασιστική δράση κατά της Β. Κορέας ζήτησε η Βικτώρια Νούλαντ

Αποφασιστική δράση κατά της Β. Κορέας ζήτησε η Βικτώρια Νούλαντ

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει με αποφασιστικότητα στις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας ειδάλλως θα δώσει στην Πιονγιάνγκ το δικαίωμα να περιφρονεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

«Πρέπει να είμαστε σταθεροί. Όταν λέμε ότι υπάρχουν συνέπειες, πρέπει να υπάρχουν συνέπειες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτώρια Νούλαντ. Οι πρόσφατες κυρώσεις που επέβαλε ο ΟΗΕ είχαν άμεσο στόχο τους ανθρώπους στη Βόρεια Κορέα, «οι οποίοι οδηγούν τη χώρα στη λάθος κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Η απομονωμένη χώρα προκάλεσε αντιδράσεις αυτήν την εβδομάδα κάνοντας προκλητικές δηλώσεις κατά των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Απείλησε τις ΗΠΑ με ένα προληπτικό πυρηνικό πλήγμα και είπε ότι από τη Δευτέρα η συμφωνία εκεχειρίας που έληξε τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953) θα πρέπει να καταργηθεί.

Η Νούλαντ έκανε τις σχετικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, μία μέρα αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε πρόσθετες κυρώσεις εις αντίδραση για την τρίτη πυρηνική δοκιμή της χώρας που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου. Η Βόρεια Κορέα απέκτησε πυρηνική δύναμη το 2006. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι κυρώσεις έχουν αυξηθεί σε πρωτοφανές επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «κακές επιλογές» της Βόρειας Κορέας, που είχαν πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Κίνας.

Η Νούλαντ δήλωσε ότι οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας δεν βοηθούν στο να βελτιωθούν οι συνθήκες για το λαό και να σταματήσει η απομόνωση της χώρας. «Το μόνο που θα γίνει είναι να αυξηθούν οι εντάσεις, γεγονός που είναι εξαιρετικά λυπηρό».