ΚΟΣΜΟΣ

Βατικανό: Έκπληξη ο νέος Πάπας

Βατικανό: Έκπληξη ο νέος Πάπας

Ο 76χρονος Αργεντίνος καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, μέχρι τώρα Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, εξελέγη νέος Ποντίφηκας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, από το κογκλάβιο το οποίο κλήθηκε να αναδείξει τον διάδοχο του παραιτηθέντος Βενέδικτου του 16ου.

Ο νέος Πάπας είναι ο πρώτος που λαμβάνει το όνομα Φραγκίσκος, ο πρώτος που ανήκει στο ιστορικό μοναχικό τάγμα των Ιησουιτών, αλλά και ο πρώτος που προέρχεται από τη Λατινική Αμερική. Η εκλογή του αποτελεί χαρακτηριστική συμβολική χειρονομία προς την κατεξοχήν ρωμαιοκαθολική ήπειρο του πλανήτη, ενώ το γεγονός ότι αποτελεί γόνο Ιταλών μεταναστών διευκολύνει τα νέα καθήκοντά του ως επισκόπου Ρώμης.

Η εκλογή του θεωρείται έκπληξη.

Ήδη το 2005, οπότε αναδείχθηκε ο προκάτοχός του Βενέδικτος Ιστ΄, ο καρδινάλιος Bergoglio ήταν, όπως προέκυψε από διαρροές εκ των υστέρων, ο μόνος άλλος υποψήφιος που απείλησε την εκλογή του κατά κόσμον Joseph Ratzinger.

Στο φετινό κογκλάβιο, προεξοφλούνταν ότι ο καρδινάλιος Μπεργκόλιο θα αποτελούσε "μεγάλο εκλέκτορα", που η γνώμη του θα βάρυνε καθοριστικά στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Αντ΄ αυτού, εξήλθε του κογκλαβίου ποντίφηκας και μάλιστα μετά από μόλις πέντε Ψηφοφορίες....

Σημειώνεται ότι ο νέος Πάπας εξελέγη μόλις το απόγευμα της δεύτερης μέρας της ψηφοφορίας, ήτοι σε χρόνο αντίστοιχο με το κογκλάβιο-εξπρές που το 2005 είχε αναδείξει τον κατά κόσμον Joseph Ratzinger, τότε επικρατέστερο υποψήφιο.

Διαβάστε επίσης:

Βατικανό: Αυτός είναι ο νέος Πάπας