ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινές δολιοφθορές στα πυρηνικά προγράμματα Ιράν-Συρίας

Ισραηλινές δολιοφθορές στα πυρηνικά προγράμματα Ιράν-Συρίας
Ένα βίντεο, που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της βραδιάς αποχαιρετισμού του απερχόμενου αρχηγού του ισραηλινού...

Ένα βίντεο, που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της βραδιάς αποχαιρετισμού του απερχόμενου αρχηγού του ισραηλινού γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, αφήνει να εννοηθεί ότι το Ισραήλ επιτέθηκε στα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Συρίας, γράφει σήμερα η εφημερίδα «Haaretz».

Το βίντεο παρουσιάζει μια σύνοψη των υπηρεσιών που προσέφερε ο στρατηγός Γκάμπι Ασκενάζι κατά τη θητεία του, ο οποίος πρόσφατα αποχώρησε από το αξίωμα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου (2007-2011).

Αναφέρεται στο βομβαρδισμό ενός μυστικού πυρηνικού αντιδραστήρα στη Συρία, το 2007, και στις ζημιές που προκλήθηκαν στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα από τον ιό των ηλεκτρονικών υπολογιστών Stuxnet. Η ευθύνη για την καταστροφή του ύποπτου συριακού πυρηνικού αντιδραστήρα στο Al Kibar το Σεπτέμβριο του 2007 και η ανάπτυξη του ιού των υπολογιστών Stuxnet, που είχε ως στόχο να σαμποτάρει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δεν είχε ποτέ αναληφθεί από το Ισραήλ.

Όταν ρωτήθηκε, ο εκπρόσωπος του στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει. Αν και οι δύο πράξεις παρουσιάζονται σε αυτό το βίντεο, κανένα επίσημο σχόλιο δεν συνοδεύει τις εικόνες, διευκρινίζει η «Haaretz», σε άρθρο της που δημοσιεύθηκε μόνο στην έκδοσή της στα εβραϊκά.

Σύμφωνα με μια αμερικανική διπλωματική διακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Wikileaks, ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα κατέστρεψαν τον συριακό πυρηνικό αντιδραστήρα στις 6 του Σεπτεμβρίου του 2007, μόλις λίγες εβδομάδες πριν αρχίσει να λειτουργεί.

Το ισραηλινό βίντεο αναφέρεται επίσης στον ιό Stuxnet, ο οποίος προφανώς σταμάτησε το ένα πέμπτο των ιρανικών συσκευών φυγοκέντρισης το Νοέμβριο και καθυστέρησε την ικανότητα του Ιράν να κατασκευάσει τα πρώτα πυρηνικά όπλα του, σύμφωνα με ειδικούς του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών.