ΚΟΣΜΟΣ

Κούρεμα καταθέσεων: Πώς θα ψηφίσουν οι Κύπριοι βουλευτές

Κούρεμα καταθέσεων: Πώς θα ψηφίσουν οι Κύπριοι βουλευτές

Ίσως την πιο κρίσιμη απόφαση της ιστορίας του καλείται να λάβει σήμερα το κυπριακό κοινοβούλιο, εγκρίνοντας ή απορρίπτοντας την απόφαση του Eurogroup για τη διάσωση της χώρας, που περιλαμβάνει και "κούρεμα" των καταθέσεων στις τράπεζες της χώρας.

Η ψηφοφορία είχε αρχικά οριστεί για χθες, Κυριακή, όμως τελικά αναβλήθηκε για σήμερα Δευτέρα, και θα λάβει χώρα στις 16:00.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία αναμένεται να είναι θερμή, καθώς υπάρχουν στη βουλή πτέρυγες, που είναι αντίθετες με τη συμφωνία. Το κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ, το οποίο διαθέτει 19 από τις 56 έδρες στο Κοινοβούλιο, και η ΕΔΕΚ με 5 έδρες έχουν ήδη απορρίψει το σχέδιο διάσωσης, ενώ επικριτικό επί τους παρόντος εμφανίζεται ακόμη και το ΔΗΚΟ (8 έδρες), ο μικρός κυβερνητικός σύμμαχος του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του κόμματος του, ΔΗΣΥ. Μάλιστα, ο νομικός και τέως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης, χαρακτηρισε το "κούρεμα" καταθέσεων απόφαση εντελώς παράνομη, η οποία παραβιάζει τις Ευρωπαϊκές Αρχές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο, το ΔΗΚΟ θέτει όρους για να ψηφίσει στη Βουλή, αξιώνοντας γραπτή διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι, εάν φύγουν κεφάλαια από την Κύπρο, τότε αυτή θα στηρίξει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Επίσης, ζητά γραπτή εγγύηση ότι δε θα επανέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Eurogroup και η τρόικα με νέα μέτρα, είτε αυτά αφορούν σε "κούρεμα", είτε σε μειώσεις μισθών ή συντάξεων. Το ΔΗΚΟ ζητά ακόμα να υπάρξει ένα σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει ότι, αν σε κάποιο χρονικό διάστημα υπάρξουν άλλες οικονομικές δυνατότητες για την Κύπρο, τότε να υπάρξει απεμπλοκή από την απόφαση του Eurogroup.