ΚΟΣΜΟΣ

Γκίλαρντ: Θα πάει στην παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Γκίλαρντ: Θα πάει στην παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Το δεύτερο συνεχόμενο Σαββατοκύριακό της θα περάσει με τον ελληνισμό, η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ.

Μετά την παρουσία της στο φεστιβάλ «Αντίποδες» της Μελβούρνης η κ. Γκίλαρντ, θα παρακολουθήσει την Κυριακή την παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου που θα γίνει στο Σίδνεϊ. Την παρέλαση θα παρακολουθήσει και ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Μπάρι Ο Φάρελ μαζί με πολλούς άλλους επισήμους.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο εορτασμός της εθνικής επετείου στο Σίδνεϊ θα είναι κοινός. Θα ξεκινήσει με δοξολογία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Στυλιανού στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού, θα ακολουθήσει η κατάθεση στεφάνων στο Martin Place και στη συνέχεια θα γίνει η παρέλαση προς το Domain.

Σε μήνυμά της προς την ομογένεια, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου, η Αυστραλή πρωθυπουργός αναφέρει:

«Σήμερα τιμούμε τον ηρωϊσμό και την αυτοθυσία εκείνων που πολέμησαν για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, καθώς επίσης και όλους εκείνους που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να ανασυγκροτήσουν την Ελλάδα, ως χώρα η οποία αντιστάθηκε σε πάρα πολλές προκλήσεις, χωρίς να πτοηθεί ποτέ το ηθικό της.

Τώρα, το 2013, είναι γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμη δύσκολες καταστάσεις, είμαι βέβαιη όμως ότι η περηφάνια των Ελλήνων και η στωϊκότητά τους θα οδηγήσει τη χώρα σε καλύτερες μέρες μελλοντικά.

Ως ηγέτιδα της Αυστραλίας, αναγνωρίζω με ευγνωμοσύνη την προσφορά των Ελλήνων μεταναστών, οι οποίοι συνέβαλαν σε τόσο μεγάλο βαθμό στην αλλαγή και ζωντάνια αυτής της χώρας που όλοι αγαπάμε. Το σχήμα της σύγχρονης Αυστραλίας, θα ήταν ανύπαρκτο χωρίς την συνεισφορά των Ελλήνων. Είμαστε ένα καλύτερο, πλουσιότερο έθνος εξαιτίας της δικής σας προσφοράς.

Γιορτάζω, λοιπόν, μαζί σας τους στενούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας. Είμαστε φίλοι σε περιόδους ειρήνης και πολέμου, σε καλούς και χαλεπούς καιρούς. Μοιραζόμαστε την ίδια ιστορία και την ίδια αλληλοεκτίμηση. Τίποτε δε μπορεί να αλλοιώσει το πνεύμα της καλής θέλησης που μας δένει τόσο στενά.

Εκ μέρους του έθνους μας, απευθύνω τις θερμότερες ευχές στην κυβέρνηση και το λαό της Ελλάδας, στην ελληνο-αυστραλιανή κοινωνία και στην ελληνική διασπορά απανταχού της γης για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Ζήτω η Ελλάς - Ζήτω η Ελευθερία!»

Στη Μελβούρνη η παρέλαση για την εθνική επέτειο θα γίνει σήμερα (Σάββατο). Με τη γαλανόλευκη, νεανικά χαμόγελα, ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες και περήφανα πρόσωπα ντύνεται σήμερα το Μνημείο Πεσόντων της Μελβούρνης, καθώς ο ελληνισμός της πόλης τιμά και φέτος την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ομογενειακά σχολεία και οργανισμοί θα αποτίσουν φόρο τιμής ενώ η ομογένεια της Μελβούρνης, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, θα δώσει το παρόν και θα επιβεβαιώσει για άλλη μία φορά τη σημαντική θέση που κρατά η ιστορία ενός λαού στη διατήρηση της εθνικής του συνείδησης.

Παρόντες στην παρέλαση, εκτός από τους αντιπροσώπους οργανισμών της παροικίας και των εκκλησιαστικών αρχών, θα είναι και εκπρόσωποι της πολιτικής εξουσίας της Αυστραλίας και της Βικτωρίας. Την πρωθυπουργό της χώρας, Τζούλια Γκίλαρντ θα εκπροσωπήσει η ομογενής βουλευτής Calwell, Μαρία Βαμβακινού. Το παρόν στην παρέλαση θα δώσει και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία, Χαράλαμπος Δαφαράνος.