ΚΟΣΜΟΣ

Ο Οτσαλάν ζητά τον αφοπλισμό των Κούρδων μαχητών

Ο Οτσαλάν ζητά τον αφοπλισμό των Κούρδων μαχητών

Να αποχωρήσουν από την Τουρκία χωρίς τα όπλα τους, κάλεσε τους μαχητές του PKK ο φυλακισμένος ηγέτης τους, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, όπως προβλέπει η ειρηνευτική διαδικασία, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.


Η εφημερίδα «Yeni Safak», που πρόσκειται στην κυβέρνηση Ερντογάν, τονίζει ότι ο Οτσαλάν έστειλε το μήνυμα αυτό χθες μέσω αντιπροσωπείας του φιλοκουρδικού Κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BPD), η οποία τον επισκέφθηκε στη φυλακή στο νησί Ιμραλί, νοτίως της Κωνσταντινούπολης.

Η έκκληση του Οτσαλάν, η οποία θα διαβιβαστεί στην ηγεσία του ΡΚΚ στην οροσειρά Καντίλ, στο βόρειο Ιράκ, διατυπώνεται παρά τις αντιρρήσεις του κόμματος στους όρους της αποχώρησης που έχει θέσει η Άγκυρα.

«Η αντιπροσωπεία επέστρεψε με την έκκληση για 'αποχώρηση χωρίς τα όπλα'. Από τη στιγμή που διαβιβαστεί το μήνυμα στην ηγεσία του ΡΚΚ στην οροσειρά Καντίλ, η διαδικασία αποχώρησης θα αρχίσει στις 18 Απριλίου», τονίζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Το ΡΚΚ ζήτησε νομική προστασία για να αποτραπούν στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των μαχητών του κατά την αποχώρησή τους με προορισμό τις βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ, όρο τον οποίο απέρριψε η κυβέρνηση.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αποχώρηση θα αρχίσει στο Τοκάτ και το Τούντζελι, τις πιο απομακρυσμένες από τα ιρακινά σύνορα περιοχές στις οποίες έχουν αναπτυχθεί αντάρτες του ΡΚΚ. Τη διαδικασία αποχώρησης θα επιβλέψει η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών και η κυβέρνηση του Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ.