ΚΟΣΜΟΣ

Αστρονόμοι βρήκαν το... φάντασμα από τους Ghostbusters!

Αστρονόμοι βρήκαν το... φάντασμα από τους Ghostbusters!

Φαίνεται πραγματικά ασυνήθιστο αυτό που εντόπισαν αστρονόμοι, σε σχέση με τους υπόλοιπους αστεροειδείς, οι οποίοι πεθαίνουν (εξαφανίζονται) γρήγορα. Πρόκειται για μια τεράστια πράσινη σταγόνα, σαν άλλο φάντασμα της ταινίας Ghostbusters, που εντοπίστηκε 3.300 έτη φωτός από τη Γη και στην πραγματικότητα δεν είναι παρά ένα πλανητικό νεφέλωμα.


Η νέα πολύ ενδιαφέρουσα φωτογραφία τραβήχτηκε από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του ESO, 3.300 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό της Ασπίς (The Shield), και δείχνει το λαμπερό πράσινο πλανητικό νεφέλωμα IC 1295 γύρω από ένα αμυδρό σύνολο αστέρων που πεθαίνουν.

Η παράξενη άμορφη μάζα έχει παρομοιαστεί με ένα από τα φαντάσματα της πολύ γνωστής ταινίας «Ghostbusters», που έκανε μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του '80 .

«Έχει το ασυνήθιστο χαρακτηριστικό γνώρισμα να περιβάλλεται από πολλαπλά κελύφη που το κάνουν να μοιάζει με έναν μικροοργανισμό, όπως και σε ένα μικροσκόπιο με πολλά στρώματα που αντιστοιχούν σε μεμβράνες κυττάρων», ανέφερε με ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος.

Οι φυσαλίδες γίνονται από το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην ατμόσφαιρα του άστρου. Το φυσικό αέριο απελευθερώνεται από ασταθείς αντιδράσεις σύντηξης στο πυρήνα του αστεριού που δημιουργούν ξαφνική έκλυση ενέργειας.
Το νεφέλωμα αυτό αλλάζει αρκετά χρώματα ανάλογά με τις διαφορετικές λάμψεις των χημικών στοιχείων και στην προκειμένη λήψη έχει μια πράσινη απόχρωση που προέρχεται από ιονισμένο οξυγόνο.

Παρά το όνομα, τα πλανητικά νεφελώματα δεν έχουν καμία σχέση με πλανήτες. Αυτός ο περιγραφικός όρος εφαρμόστηκε σε κάποια πρώιμα ευρήματα, λόγω της οπτικής ομοιότητας αυτών των ασυνήθιστων αντικειμένων με πλανήτες όπως ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας.