ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για τον Ταμερλάν Τσαρνάεφ

Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για τον Ταμερλάν Τσαρνάεφ

Ο 26χρονος Ταμερλάν Τσαρνάεφ ήταν γνωστός στο FBI εδώ και δύο χρόνια, ως πιθανός οπαδός του ισλαμικού εξτρεμισμού.


Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι πριν από δύο χρόνια το FBI είχε ανακρίνει τον τσετσενικής καταγωγής νεαρό, μετά σχετική ειδοποίηση κάποιας ξένης κυβέρνησης. Η ξένη αυτή χώρα φέρεται να ήταν η Ρωσία.

Ωστόσο, τότε το FBI δεν μπορούσε να θεμελιώσει δεσμούς του Ταμερλάν με ισλαμιστές τρομοκράτες. Το όνομά του όμως παρέμεινε στις λίστες υπόπτων της αμερικανικής υπηρεσίας.

O μεγαλύτερος από τα αδέλφια Τσαρνάεφ ταξίδεψε το 2012 στη Ρωσία, όπου παρέμεινε περίπου 6 μήνες. Το διάστημα αυτό φέρεται να επισκέφθηκε τη Δημοκρατία του Νταγκεστάν, κοντά στην Τσετσενία, και πιθανολογείται πως εκπαιδεύτηκε σε κάποιο στρατόπεδο ισλαμιστών μαχητών.

Επιστρέφοντας στη Βοστώνη, τράβηξε ξανά την προσοχή των υπηρεσιών ασφαλείας. Κάποιος πληροφοριοδότης ανέφερε ότι συμμετέχει σε πυρήνα νεαρών μουσουλμάνων, σε τζαμί της Βοστώνης, οι οποίοι μελετούν το Κοράνι και συνεχώς αυξάνονται τα αντιαμερικανικά τους αισθήματα.

Οι αναφορές αυτές έγιναν το περασμένο φθινόπωρο. Οι αστυνομικές αρχές τώρα θα πρέπει να βρουν τι μεσολάβησε μέχρι το μακελειό του Μαραθωνίου.