ΚΟΣΜΟΣ

Μοσκοβισί:Η Γαλλία δεν θέλει μέτρα λιτότητας πέραν των αναγκαίων

Μοσκοβισί:Η Γαλλία δεν θέλει μέτρα λιτότητας πέραν των αναγκαίων

Η Γαλλία δεν θέλει μια δημοσιονομική «υπερπροσαρμογή» ή «μέτρα λιτότητας» που θα πάνε «πέρα από ό,τι είναι αναγκαίο», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί στο Βερολίνο.

«Δεν θέλουμε μια δημοσιονομική υπερπροσαρμογή για τη χώρα μας, δεν θέλουμε τα σχέδια λιτότητας, τα οποία υπερβαίνουν ό,τι είναι απαραίτητο», τόνισε ο υπουργός, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη δέσμευση του Παρισιού για ένα «σοβαρό προϋπολογισμό».

Η χρονική διορία που έχει δοθεί από τις Βρυξέλλες στο Παρίσι και τη Μαδρίτη για να εκπληρώσουν τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις τους θα επιτρέψει «να επικεντρωθούμε περισσότερο στην ανάπτυξη», δήλωσε. «Με αυτό το νέο ρυθμό που λαμβάνει υπόψη του τις συνθήκες, μπορούμε να συνδυάσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανάπτυξη, αποφεύγοντας τις υφεσιακές προσαρμογές», σημείωσε ο Μοσκοβισί.

«Δεν θέλουμε όμως να μην υλοποιούμε σοβαρούς προϋπολογισμούς», διαβεβαίωσε. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτήρισε από την πλευρά του την χρονική προθεσμία που χορηγήθηκε από τις Βρυξέλλες «κατάλληλη απάντηση». «Οι κανόνες της ΕΕ μας δίνουν επαρκή περιθώρια ελιγμών», είπε, προσθέτοντας πως «έχει εμπιστοσύνη στην Επιτροπή και στη Γαλλία».

Νωρίτερα το πρωί, ο Μοσκοβισί είχε δηλώσει ότι το χρονικό περιθώριο που δόθηκε από τις Βρυξέλλες δεν είναι «μια προτροπή για χαλάρωση ή για οκνηρία» στον αγώνα κατά των ελλειμμάτων. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη μείωση των διαρθρωτικών ελλειμμάτων, και τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών», δήλωσε ενώπιον ακροατηρίου φοιτητών στο Βερολίνο, διαβεβαιώνοντας τον Γερμανό υπουργό ότι αν η Γαλλία εκτιμά «ότι δεν έχει ανάγκη τη λιτότητα», «είναι μια σοβαρή χώρα που εφαρμόζει μια αξιόπιστη πολιτική».

Οι δύο υπουργοί, οι οποίοι συναντήθηκαν με την ευκαιρία της 25ης επετείου του γαλλογερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών (CEFFA) εκθείασαν τη γαλλογερμανική συνεργασία, η οποία είναι η κινητήρια δύναμη της Ευρώπης. «Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν πάντα τη δυνατότητα να πορευτούν προς τα κοινά τους συμφέροντα» και «να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη ζώνη του ευρώ», τόνισε ο Μοσκοβισί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως κάλεσε εκ νέου σήμερα τη Γαλλία να πραγματοποιήσει τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια συζήτησης στις Βρυξέλλες για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, υπενθύμισε ότι η Επιτροπή χορήγησε την Παρασκευή δύο επιπλέον χρόνια στη Γαλλία, έως ότου 2015, για να επιστρέψει η χώρα αυτή σε ένα δημόσιο έλλειμμα 3% του ΑΕΠ.

Σημείωσε μάλιστα ότι η Γαλλία είχε καταβάλει προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανση της τάξης του 1% του ΑΕΠ ετησίως εδώ και τρία ή τέσσερα χρόνια. Τόνισε όμως ότι η χώρα είχε υποστεί απώλεια ανταγωνιστικότητας κατά την τελευταία δεκαετία. Για το λόγο αυτό η Γαλλία θα πρέπει να κάνει «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τουλάχιστον τόσο σημαντικές», όσο και οι προσπάθειες για τα δημοσιονομικά της, δήλωσε ο Ρεν.

«Έχω εμπιστοσύνη στη γαλλική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι σημαντικό για την ίδια τη Γαλλία, για τους Γάλλους, έτσι ώστε η Γαλλία να μπορέσει να ξεκλειδώσει το δυναμικό της για ανάπτυξη για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας», τόνισε.