ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα: Σε ποιον πολιτικό δεν θα δίνατε τα κλειδιά του σπιτιού σας;

Έρευνα: Σε ποιον πολιτικό δεν θα δίνατε τα κλειδιά του σπιτιού σας;

Σε αυτή την ερώτηση κλήθηκαν να απαντήσουν οι Ιταλοί πολίτες, που πήραν μέρος σε δημοσκόπηση της εταιρείες ερευνών Ipsos, που διενεργήθηκε για το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Rai 3.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 39% των Ιταλών απάντησε πως «δεν θα έδινε ποτέ τα κλειδιά του σπιτιού του στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι». Ακολουθεί ο Μπέπε Γκρίλο του Κινήματος Πέντε Αστέρων με ποσοστό 24%, ενώ ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από το 3% των Ιταλών.

Οι απαντήσεις αλλάζουν όμως στην ερώτηση, ποιον πολιτικό προτιμάτε για να κάνετε μπίζνες. Ο «Καβαλιέρε» συγκεντρώνει ποσοστό προτίμησης 34%, ο δήμαρχος της Φλωρεντίας και προβεβλημένο στέλεχος της κεντροαριστεράς Ματέο Ρέντσι ένα 25%, ενώ το 14% του στατιστικού δείγματος επιλέγει τον Ενρίκο Λέτα και το 6% τον Μπέπε Γκρίλο.

Στην πιο τυπική για μια δημοσκόπηση ερώτηση σχετικά με την πρόθεση ψήφου των Ιταλών, το κεντροδεξιό κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προηγείται με ποσοστό 28,6% και ακολουθεί η κεντροαριστερά με 26,3%. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Κίνημα Πέντε Αστέρων, του Μπέπε Γκρίλο, με 23,6%, η κεντρώα Επιλογή Πολιτών του Μάριο Μόντι δεν ξεπερνά το 5,3% και το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία με 4,4%. Ένα 30% του στατιστικού δείγματος δηλώνει παράλληλα ότι αν προκηρύσσονταν νέες εκλογές, θα επέλεγε την αποχή.

Στην ερώτηση «ποιος είναι ο πιο επιτυχημένος πολιτικός της χώρας», ποσοστό 43% επέλεξε τον δήμαρχο της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι ενώ το 18% επέλεξε τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, το 13% τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον Μπέπε Γκρίλο ένα 8%.

Σε ερώτηση για το έργο της κυβέρνησης συνασπισμού του Ενρίκο Λέτα, το 56% των Ιταλών θεωρεί ότι «κάνει καλή δουλειά», ενώ το 35% απορρίπτει τις μέχρι τώρα επιλογές της.