ΚΟΣΜΟΣ

Δύο χρόνια φυλάκιση σε 20 άτομα για την επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Δύο χρόνια φυλάκιση σε 20 άτομα για την επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Είκοσι άτομα που διώκονται για το ρόλο τους στην επίθεση κατά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τύνιδα από φερόμενους ως ισλαμιστές, τον περασμένο Σεπτέμβριο, καταδικάστηκαν την Τρίτη μετά από δίκη- εξπρές σε δύο χρόνια φυλακή.


«Όλοι καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια,» είπε ο Ανουάρ Κουλέντ Αλί, επικεφαλής συνήγορος των κατηγορουμένων. «Θα δούμε με τις οικογένειές τους, εάν θέλουν να ασκήσουν έφεση, εφόσον το επιθυμούν θα γίνει», πρόσθεσε. Η απόφαση εκδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ μετά από δίκη μόλις μιάμισης ημέρας.

Εκατοντάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου του 2012 κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Τύνιδα διαμαρτυρόμενοι για την προβολή μέσω του διαδίκτυο μιας ταινίας που είχε ισλαμοφοβικό περιεχόμενο και η οποία παρήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τις αρχές της Τυνησίας, το κίνημα των φανατικών σαλαφιστών ήταν πίσω από αυτές τις επιθέσεις και τα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν και στα οποία είχαν σκοτωθεί τέσσερις άνθρωποι και τραυματισθεί δεκάδες.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει όυι οι συγκρούσεις αυτές οργανώθηκαν από τον Άμπου Ιγιάντ βετεράνο της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και ηγέτη του κύριου κινήματος των σαλαφιστών της Τυνησίας Ανσάρ Ασχάρια.