ΚΟΣΜΟΣ

Ψάχνουν τον θησαυρό του Καντάφι στη Νότιο Αφρική

Ψάχνουν τον θησαυρό του Καντάφι στη Νότιο Αφρική

Οι αρχές της Νότιας Αφρικής ελέγχουν την πληροφορία των Λιβυκών Αρχών ότι ο έκπτωτος δικτάτορας της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι και τα μέλη της οικογένειάς του, "έβγαλαν" σε τέσσερις τράπεζες του Γιοχάνεσμπουργκ τιμαλφή, αξίας άνω του 1 δισ δολαρίων .

"Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Λιβύης, απευθύνθηκε στο θησαυροφυλάκιο με αίτημα να ελέγξουμε εάν υπάρχει στην χώρα περιουσιακά στοιχέια της οικογένειας Καντάφι και έχουν ξεκινήσει τον κατάλληλο έλεγχο", δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών Πράβιν Γκόρντχαν.

Όπως έγινε γνωστό, ανακριτές από τη Λιβύη συναντήθηκαν με την Γκόρντχαν και τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα για να συζητήσουν τη διαδικασία της αναζήτησης και του επαναπατρισμού στη Λιβύη των τιμαλφών υπό μορφή χρυσού, διαμαντιών και μετρητών χρημάτων, που αποκτήθηκαν παράνομα από την οικογένεια Καντάφι.

Ο Μουαμάρ Καντάφι συνελήφθη και σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από την γενέτειρά του, Σύρτη, κατά τη διάρκεια της εξέγερση στη Λιβύη, τον Οκτώβριο του 2011.

Τυχόν περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο ίδιο ή την οικογένειά του θεωρούνται από τις Λιβυκές αρχές κρατική περιουσία που θα πρέπει να επιστραφεί στη χώρα.

Ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το σύνολο των ξένων περιουσιακών στοιχείων του Καντάφι μπορεί να φτάνει μέχρι και 80 δισ. δολάρια