ΚΟΣΜΟΣ

Tουρκία: Πιέσεις στον Ερντογάν για πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Tουρκία: Πιέσεις στον Ερντογάν για πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Στην αδήριτη ανάγκη ανανέωσης της εξουσίας αναφέρθηκε ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.


Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μπαχτσελί είπε πως «καθώς η Τουρκία έχει οδηγηθεί σε πολύ σοβαρή πόλωση εξ' αιτίας των πρόσφατων εξελίξεων, η στάση του πρωθυπουργού κλιμακώνει την κρίση. Για το λόγο αυτό έχει τελειώσει ο χρόνος του πρωθυπουργού. Απαιτείται ανανέωση της εξουσίας».

Σχολιάζοντας τη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα από πλευράς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για «τρεις κάλπες», ο Μπαχτσέλι κάλεσε τον Ερντογάν να «ορίσει» ο ίδιος το χρόνο.

Οι «τρεις κάλπες» είναι η ταυτόχρονη διεξαγωγή των δημοτικών και των προεδρικών εκλογών, καθώς και του δημοψηφίσματος για το νέο σύνταγμα. Οι δημοτικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν κανονικά το Μάρτιο του 2014 και οι προεδρικές τον Αύγουστο.

Σε περίπτωση που προκριθεί η περίπτωση των τριών εκλογών, η Τουρκία θα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να γίνει λόγος για σύνταξη και ψήφιση νέου συντάγματος. Οπότε οι τρεις κάλπες θα αφορούν τις βουλευτικές, τις προεδρικές και τις δημοτικές εκλογές.

Σημειώνεται ότι εδώ και δύο μέρες δημοσιεύονται στην Τουρκία πληροφορίες περί του ενδεχομένου να θέσει το κυβερνών κόμμα θέμα πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, αυτό θα ήταν και ένα από τα θέματα της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος. Η συνεδρίαση άρχισε περίπου στις δύο το μεσημέρι.

Στο μεταξύ σήμερα ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις πέντε το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ, στο πρωθυπουργικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη, είδηση που έχει δώσει νέα διάσταση στη φημολογία περί πρόωρων εκλογών.