ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Απεργία ενάντια στην καταστολή των διαδηλώσεων

Τουρκία: Απεργία ενάντια στην καταστολή των διαδηλώσεων

Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξαν στην Τουρκία τα συνδικάτα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα DISK και KESK, ζητώντας να μπει τέλος στην αστυνομική βία.


Η απεργία ξεκίνησε σήμερα το πρωί, ενώ σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Στην Κωνσταντινούπολη συμπλοκές σημειώθηκαν στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ταξίμ και στη γέφυρά Γαλατά, ενώ βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε ότι ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπερασπίστηκε την άγρια καταστολή δίνοντας μήνυμα ότι θα συνεχιστεί, κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση οπαδών του ΑΚΡ, στο Καζλίτσεσμε στην Κωνσταντινούπολη σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το πάρκο Γκεζί.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι έκανε το καθήκον του δίνοντας εντολή στις δυνάμεις καταστολής να εκκενώσουν την πλατεία Ταξίμ, προσθέτοντας ότι όλα έγιναν σύμφωνα με τον νόμο.

Επίσης, αποκάλεσε προδότες τους διαδηλωτές τονίζοντας ότι η αληθινή Τουρκία είναι αυτή που βρίσκεται μπροστά του ενώ κατήγγειλε τα ξένα μέσα ενημέρωσης ότι αποσιωπούν τις διαδηλώσεις υποστήριξης.