ΚΟΣΜΟΣ

Για πενταετία στην πρεσβεία ετοιμάζεται ο Ασάνζ

Για πενταετία στην πρεσβεία ετοιμάζεται ο Ασάνζ

Εντός της πρεσβείας του Ισημερινού στη Μεγάλη Βρετανία είναι εδώ και ένα χρόνο ο Τζούλιαν Ασάνζ προκειμένου να μην εκδοθεί στη Σουηδία, όπου θεωρείται ύποπτος σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού.


O Υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ricardo Patiño μετά από συνάντησή του με τον Bρετανό ομόλογό του, William Hague τόνισε ο ιδρυτής των WikiLeaks είναι έτοιμος να ζήσει εντός της πρεσβείας ακόμη και για πέντε χρόνια.

"Η κυβέρνησή μας δεν θα παραδώσει τον κ. Ασάνζ στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ούτε σε κανέναν άλλο" ανέφερε και πρόσθεσε:
"Εμείς δεν πρόκειται να περάσουμε λαθραία τον Τζούλιαν Ασάνζ στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου ή μέσω μιας υπόγειας σήραγγας ή κάτι τέτοιο.
Όπως αναφέρει ο Guardian, σε περίπτωση που ο Τζούλιαν Ασάνζ εγκαταλείψει το κτήριο της πρεσβείας, στο οποίο εισήλθε στις 19 Ιουνίου 2012 και το οποίο βρίσκεται στο Knightsbridge του Λονδίνου, θα συλληφθεί αμέσως.

Μετά τη συνάντηση οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να κρατήσουν "τους διαύλους επικοινωνίας ανοικτούς", ενώ υπάρχουν σχέδια και για συγκρότηση ομάδας εργασίας η οποία θα αναζητήσει διπλωματική λύση στο ζήτημα του Ασάνζ .

Ο ιδρυτής των WikiLeaks αναζήτησε άσυλο μετά την περσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου να μην επανεξετάσει την έφεσή του κατά της απόφασης έκδοσής του στη Σουηδία.

Υπολογίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει δαπανήσει περίπου τρία εκατομμύρια αγγλικές λίρες για την αμοιβή αστυνομικών, οι οποίοι φρουρούν την πρεσβεία του Ισημερινού 24 ώρες το 24ωρο.