ΚΟΣΜΟΣ

RT: H Mόσχα ως θερινός τουριστικός προορισμός

RT: H Mόσχα ως θερινός τουριστικός προορισμός

Είναι πια συνηθισμένο φαινόμενο και δύσκολα κανείς θα μπορούσε να το αποδώσει σε άλλους λόγους εκτός από την υπερθέρμανση του πλανήτη και την προϊούσα κλιματική αλλαγή, πάντως τα καλοκαίρια στη Μόσχα (και εν γένει στη Ρωσία) είναι τα τελευταία πολλά χρόνια εντυπωσιακά θερμότερα σε σχέση με το παρελθόν.

Κατά τους ειδικούς μιλάμε για μια θερμοκρασία κατά 8 βαθμούς περίπου υψηλότερη του αναμενόμενου μέσου όρου της εποχής, η οποία μάλιστα πρόκειται να εδραιωθεί έως τα τέλη της εβδομάδας και να συνοδεύεται με καταιγίδες και σύντομες βροχοπτώσεις. Όμως οι καιρικές συνθήκες είναι μόνο μια αφορμή για να μιλήσει κανείς για την καλοκαιρινή Μόσχα, ειδικά τη φετινή.

Προφανώς η απόφαση του επί δυόμισι χρόνια Δημάρχου της πόλης, του Σεργκέι Σομπιάνιν, να παραιτηθεί και να ζητήσει την προκήρυξη εκλογών νέου Δημάρχου στη Μόσχα στις αρχές Σεπτεμβρίου, στις οποίες φυσικά θα συμμετάσχει κι ο ίδιος, ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους επιτάχυνσης μιας σειράς αλλαγών, που προετοιμάστηκαν τα περασμένα χρόνια, αλλά υλοποιήθηκαν φέτος.

Οι κάτοικοι της Μόσχας είδαν τους τελευταίους μήνες να μεταβάλλεται αισθητά προς το καλύτερο η δημόσια όψη της πόλης, καθώς συνεχίστηκαν και επεκτάθηκαν τα έργα πεζοδρόμησης και «νοικοκυρέματος» των προσόψεων κτηρίων και της όψης κεντρικών και όχι μόνο σημείων της πόλης, ενώ έκαναν την εμφάνισή τους και μια σειρά από καινοτομίες.

Σε δεκάδες σημεία της Μόσχας μπορεί πλέον κανείς να νοικιάσει ποδήλατα από αυτόματους πωλητές σε συγκεκριμένα σημεία στάθμευσης, με αποτέλεσμα όχι μόνο οι πάντα πιο περίεργοι τουρίστες, αλλά και οι κάτοικοι της πόλης να επιλέγουν να μετακινηθούν στο κέντρο τις θερινές ημέρες με τα δίτροχα του Δήμου, παρά με τα οχήματά τους, που κάποτε κάποτε ακινητοποιούνται στα μποτιλιαρίσματα και κινούνται με ταχύτητες μικρότερες και των ποδηλάτων.

Για τουρίστες και κουρασμένους από τη ζέστη εμφανίστηκαν πλέον και παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο κέντρο και μερικές εταιρείες ποδηλάτων-αμαξιδίων ταξί, που επίσης συνέβαλαν στην αλλαγή της εικόνας της Μόσχας, προσθέτοντας νότες ζωντάνιας και Ανατολής, αλλά και νέες υπηρεσίες για τους τουρίστες.

Πάρκα, λίμνες και πλατείες γεμίζουν φυσικά από χιλιάδες πολίτες, που αναζητούν στιγμές δροσιάς, ενώ όλο και πιο εντυπωσιακές είναι οι προσωρινές εγκαταστάσεις εστιατορίων, καφέ και ...πλαζ, που εμφανίζονται κατά μήκος του ποταμού Μόσκοβα, τον οποίον διασχίζουν όλο και περισσότερα τουριστικά πλοιάρια και πλωτά εστιατόρια.

Μερικές από τις καινοτομίες συνδέονται και με τη διοργάνωση υπαίθριων αγορών, που εμπλουτίζουν τα παραδοσιακά φεστιβάλ, που διοργανώνονταν πάντοτε στη Μόσχα τους θερινούς μήνες. Στις αγορές εκτός από τις όποιες πολιτιστικές δραστηριότητες, οι Μοσχοβίτες μπορούν να βρουν σε χαμηλές τιμές προϊόντα τόσο από κάθε γωνιά της Ρωσίας, όσο και από χώρες του εξωτερικού, μερικές φορές μάλιστα τα προϊόντα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι κυριαρχεί στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, αλλά είναι πολύ ανώτερα σε ποιότητα.

Έχοντας αντικαταστήσει μετά τις πυρκαγιές του 2010 στα δασικά κοιτάσματα τύρφης γύρω από τη ρωσική πρωτεύουσα, οι οποίες έπνιξαν τη Μόσχα με δηλητηριώδεις καπνούς, τον επί πολλά χρόνια κλειδοκράτορα της πόλης Γιούρι Λουζκόφ, ο άγνωστος ως τότε στο ευρύ κοινό Σεργκέι Σομπιάνιν άρχισε σταδιακά να κερδίζει τις συμπάθειες των περισσότερων Μοσχοβιτών. Οι περισσότεροι από αυτούς ενδεχομένως και να μη γνώριζαν πριν την ύπαρξη αυτού του δοκιμασμένου και απαιτητικού στενού πρώην συνεργάτη του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ως διευθυντής του προεδρικού Γραφείου, αλλά και γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της χώρας.

Ο Σομπιάνιν τάχθηκε υπέρ του εξορθολογισμού και της ενοποίησης των υπηρεσιών εξυπηρέτησης των δημοτών, που καλύπτουν τις ανάγκες επισκευής και συντήρησης των δημοτικών υποδομών (παροχές νερού, ηλεκτρικού, φυσικού αερίου κλπ), γεγονός, που συνέβαλε στην αναβάθμισή τους. Το ίδιο αποδοτικές αποδεικνύονται και οι καινοτομίες στο Διαδίκτυο, που προσφέρουν τη δυνατότητα στους πολίτες να αναφέρουν «τρύπες» ή άλλα προβλήματα στα πεζοδρόμια και το οδικό δίκτυο, αυξάνοντας θεαματικά τις ταχύτητες αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων στη συντήρησή τους.

Ο Δήμαρχος της Μόσχας ταύτισε επίσης το όνομά του με τις πρώτες κινήσεις μείωσης της δημόσιας διαφήμισης, ειδικά στο ιστορικό κέντρο της Μόσχας, ενώ είναι και από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του εξορθολογισμού του εμπορίου της πόλης με το γκρέμισμα των πολυάριθμων και συχνά αντιαισθητικών περιπτέρων και πρόχειρων κατασκευών μικρεμπορίου αμφιλεγόμενης ποιότητας και κανόνων υγιεινής. Άρα λίγοι αμφιβάλλουν ότι θα υπερισχύσει με μεγάλη διαφορά έναντι των αντιπάλων του και φαίνεται μάλιστα πως θα πετύχει ποσοστά του λεγόμενου ...μπρεζνιεφικού τύπου. Κοντός ψαλμός αλληλούια...