ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποιεί το ΝΑΤΟ ο Καρζάι

Προειδοποιεί το ΝΑΤΟ ο Καρζάι
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι κάλεσε σήμερα τη δύναμη του ΝΑΤΟ που επιχειρεί στη χώρα του να αποφεύγει τις "καθημερινές...

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι κάλεσε σήμερα τη δύναμη του ΝΑΤΟ που επιχειρεί στη χώρα του να αποφεύγει τις "καθημερινές δολοφονίες" αμάχων προειδοποιώντας ότι η δύναμη αυτή θα αντιμετωπίσει "σοβαρά προβλήματα", αν κατά τις επιθέσεις της συνεχίσει να πλήττει χωρικούς.

Η ανακοίνωση της αφγανικής προεδρίας εκδόθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας ότι εννέα παιδιά σκοτώθηκαν χθες στην ανατολική επαρχία Κουνάρ --το τελευταίο επεισόδιο μιας σειράς προσφάτων περιστατικών που στοιχίζει τη ζωή αθώων πολιτών στη χώρα.

"Υπογραμμίζω μια ακόμη φορά ότι η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) του ΝΑΤΟ πρέπει να περιοριστεί στα στρατόπεδα και τα κρησφύγετα των τρομοκρατών, διαφορετικά με αυτές τις καθημερινές δολοφονίες αμάχων η δύναμη αυτή θα δημιουργήσει από μόνη της σοβαρά προβλήματα", τονίζει ο Καρζάι.

Οι αφγανικές δυνάμεις αναλαμβάνουν από φέτος τον έλεγχο της ασφάλειας σε λίγες αλλά βασικές περιοχές από τις ξένες δυνάμεις. Η μεταβίβαση από τις ξένες δυνάμεις της ευθύνης για την ασφάλεια σε όλη τη χώρα θα έχει ολοκληρωθεί το 2014.

Σήμερα ο αφγανικός στρατός αριθμεί 152.000 στρατιώτες. Η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει τον αριθμό τους σε 208.000 έως το 2013.

Πέρυσι τουλάχιστον 800 Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις κατά της εξέγερσης των Ταλιμπάν.