ΚΟΣΜΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε την ασυλία της Μαρίν Λεπέν

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε την ασυλία της Μαρίν Λεπέν

Τη βουλευτική ασυλία της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ήρε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να επιτραπεί η δίωξή της στη Γαλλία για ρατσιστικό σχόλιο που είχε κάνει για τους μουσουλμάνους το 2010.


Η Λεπέν, πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (FN) της Γαλλίας και ευρωβουλευτής από το 2004, αντιμετωπίζει κατηγορίες για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους για ένα σχόλιό της με το οποίο παρομοίαζε τους μουσουλμάνους που προσεύχονται στους δρόμους με την κατοχή του Παρισιού από τους Γερμανούς Ναζί κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας της Λεπέν, όπως είχε εισηγηθεί η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατόπιν σχετικού αιτήματος που είχε υποβάλει δικαστήριο της Λιόν.

Αν κριθεί ένοχη για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους, η μέγιστη ποινή που μπορεί να της επιβληθεί είναι φυλάκιση ενός έτους και καταβολή προστίμου 45.000 ευρώ.

«Θα πάω στο δικαστήριο με το κεφάλι μου ψηλά για να εξηγήσω ότι πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι σε αυτήν την χώρα που να λένε στους Γάλλους την αλήθεια», δήλωσε χθες η Λεπέν στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI και επανέλαβε το σχόλιό της αψηφώντας την απειλή της δικαστικής της δίωξης.