ΚΟΣΜΟΣ

Σύροι πρόσφυγες ακινητοποιήθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα

Σύροι πρόσφυγες ακινητοποιήθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα

Πλοιάριο που μετέφερε 33 Σύρους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε από την ρουμανική ακτοφυλακή το Σάββατο στη Μαύρη θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα η ακτοφυλακή.

Δύο τούρκοι διακινητές βρίσκονταν στο πλοίο που δεν είχε σημαία και εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου επτά μιλίων από τις ρουμανικές ακτές.

Σκάφη της ακτοφυλακής οδήγησαν το πλοιάριο σε ρουμανική ακτή.

«Οι έρευνες επέτρεψαν να διαπιστωθεί ότι στο πλοιάριο επέβαιναν 20 άνδρες, οκτώ γυναίκες και επτά παιδιά, δηλαδή 33 σύροι πολίτες και δύο Τούρκοι», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Οι Σύροι εξήγησαν ότι είχαν ζητήσει από τους τούρκους οδηγούς να τους βοηθήσουν να περάσουν σε μια χώρα που ανήκει στο χώρο Σένγκεν».

Η Ρουμανία δεν αποτελεί μέρος του χώρου Σένγκεν αλλά έχει σύνορα με την Ουγγαρία, η οποία είναι χώρα μέλος της ζώνης Σένγκεν.

Έρευνα διενεργείται σε βάρος των σύρων προσφύγων για παράνομη είσοδο στο ρουμανικό έδαφος και σε βάρος των δύο Τούρκων γιατί προσέλκυσαν πελάτες και τους βοήθησαν να περάσουν παρανόμως σύνορα.

Τα βίαια επεισόδια έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 100.000 ανθρώπων στη Συρία από την έναρξη, τον Μάρτιο του 2011, μιας λαϊκής εξέγερσης που μετατράπηκε σε ένοπλη σύγκρουση, απέναντι στη σκληρή καταστολή του καθεστώτος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.