ΚΟΣΜΟΣ

Ραδιενεργό λαβράκι ψαρεύτηκε στην Ιαπωνία

Ραδιενεργό λαβράκι ψαρεύτηκε στην Ιαπωνία

Πρωτοφανή επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύτηκαν σε ένα λαβράκι, που αλιεύτηκε στα ανοιχτά του ιαπωνικού νομού Ιμπαράκι, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τη Φουκουσίμα.


Στο λαβράκι, το οποίο αλιεύτηκε στις 4 Ιουλίου, ανιχνεύτηκε ραδιενεργό καίσιο σε ποσότητα άνω των 1.000 μπεκερέλ ανά κιλό, ενώ το επιτρεπόμενο όριο για τα τρόφιμα έχει οριστεί στα 100 μπεκερέλ ανά κιλό.

Το περιστατικό δείχνει ότι παρόλο που έχουν περάσει πάνω από δυο χρόνια από το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα, η μόλυνση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή, διάχυτη και αδύνατο να ελεγχθεί.

Η ιαπωνική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως φοβάται ότι ραδιενεργό νερό που συγκεντρώνεται υπογείως του εργοστασίου της Φουκουσίμα εκρέει στη θάλασσα.

Η εταιρία Tokyo Electric Power (Tepco) που διαχειρίζεται το πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διαπίστωσε νέα αύξηση του επιπέδου του ραδιενεργού καισίου σε δείγμα ύδατος που ελήφθη από πηγάδι το οποίο βρίσκεται μεταξύ των αντιδραστήρων και της θάλασσας.