ΚΟΣΜΟΣ

Αλλαγή πλεύσης για τον συντηρητικό πρωθυπουργό Ραχόι

Αλλαγή πλεύσης για τον συντηρητικό πρωθυπουργό Ραχόι

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι θα μιλήσει στη Βουλή την 1η Αυγούστου και θα απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με το σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο πλήττει το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του οποίου ηγείται, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του ισπανικού Κογκρέσου.

«Η ημερομηνία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η 1η Αυγούστου, και θα αρχίσουμε στις 9 το πρωί», δήλωσε ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Χεσούς Ποσάδα, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου.

Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες και θα αρχίσει με ομιλία του κ. Ραχόι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούν να υποβάλουν κατά σειρά ερωτήσεις στον πρωθυπουργό.

Η έκτακτη συζήτηση θα γίνει στο κτήριο της Γερουσίας, στο κέντρο της Μαδρίτης, όπου λειτουργούν τα θερινά τμήματα της ισπανικής Βουλής.
Η αντιπολίτευση, ιδίως η αξιωματική του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, έχει ζητήσει επανειλημμένα, εδώ και μήνες, από τον κ. Ραχόι να δώσει εξηγήσεις.

Τον Ιανουάριο, για πρώτη φορα, το όνομα του ισπανού πρωθυπουργού εμφανίστηκε σε κατάλογο ηγετικών στελεχών του Λαϊκού Κόμματος τα οποία φέρονται να λάμβαναν αδήλωτα ποσά που πρόσφεραν στην παράταξη ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα οποία διοχέτευε και μοίραζε ο πρώην ταμίας του κόμματος, Λουίς Μπάρθενας. Ο κ. Ραχόι είναι επικεφαλής του κόμματος από το 2004.

Η αντιπολίτευση απειλούσε να καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος του κ. Ραχόι εάν αυτός συνέχιζε να σιωπά για την υπόθεση. Η πρόταση μορφής, πάντως, δεν είχε πολλές πιθανότητες να εγκριθεί, με δεδομένη την ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κεντροδεξιού κυβερνώντος κόμματος.

Ωστόσο, μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά την εικόνα του ισπανού πρωθυπουργού.

Τον Φεβρουάριο ο κ. Ραχόι είχε διαψεύσει ότι λάμβανε χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» του Λαϊκού Κόμματος, στα οποία φέρονται να έκαναν δωρεές επιχειρηματίες, ιδίως από τον τομέα των κατασκευών.

Την Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, όπως ζητεί η αντιπολίτευση, περιλαμβανομένης όλης της ισπανικής Αριστεράς.

Όμως, αντιμέτωπος με ένα κλίμα γενικευμένης δυσπιστίας, δυσαρέσκειας ενός όλο και μεγαλύτερου μέρους της κοινής γνώμης και μετά από πολιτικές πιέσεις, ο κ. Ραχόι τελικώς ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πρόκειται να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή για να «ξεκαθαρίσει τις αμφιβολίες».

«Θέλω να δώσω εξηγήσεις στο κοινοβούλιο, να αφηγηθώ το τι συνέβη και να παρουσιάσω τη δική μου άποψη, εκείνο που νομίζω ότι χρειάζονται οι πολίτες», είπε ο συντηρητικός πρωθυπουργός.

Πέραν της υπόθεσης Μπάρθενας, ο κ. Ραχόι σχεδιάζει να μιλήσει επίσης και για την κατάσταση της ισπανικής οικονομίας, καθώς δημοσιεύονται στοιχεία που μοιάζουν λιγότερα απαισιόδοξα από εκείνα των προηγούμενων μηνών.