ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Περικοπές στις αμυντικές δαπάνες

Γαλλία: Περικοπές στις αμυντικές δαπάνες

Η κυβέρνηση της Γαλλίας πρόκειται να μειώσει κατά 34.000 στελέχη (-12%) το στρατιωτικό προσωπικό της χώρας, όπως προβλέπει ο υπό κατάρτιση εξαετής προϋπολογισμός για την άμυνα που συζητήθηκε σήμερα, καθώς οι Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ προωθούν μέτρα λιτότητας και σχέδια για να γίνουν πιο ευέλικτες οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις – ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός στην Ευρώπη.


Ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν παρουσίασε τον 6ετή προϋπολογισμό ύψους 190 δισ. ευρώ στο υπουργικό συμβούλιο.
Το υπουργείο Άμυνας είχε προειδοποιήσει τον Απρίλιο ότι ο προϋπολογισμός του πρόκειται να μείνει στάσιμος τα επόμενα χρόνια, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές του για την περίοδο 2014-2019.

Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 60 δισ. ευρώ κατά την 5ετή της θητεία για να μειωθεί το έλλειμμα, αλλά απέφυγε τις δραστικές περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες, αφού αξιωματικοί και βουλευτές προειδοποίησαν ότι αυτές θα πλήξουν την ικανότητα της Γαλλίας να αντιμετωπίζει παγκόσμιες απειλές.

Παρ' όλ' αυτά, οι περικοπές θέσεων στον τομέα της εθνικής άμυνας θα εντείνουν την δυσαρέσκεια, εν μέσω της ανόδου της ανεργίας και της πτώσης της δημοτικότητας της κυβέρνησης του Ολάντ, εν μέρει λόγω της ανικανότητάς της να αναζωογονήσει την οικονομία της Γαλλίας.

Βάσει του σχεδίου του προϋπολογισμού οι ένοπλες δυνάμεις θα μειώσουν το ρυθμό με τον οποίο παραλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη Rafale από την Dassault Aviation, παραλαμβάνοντας μόλις 26 τα επόμενα έξι χρόνια, από 11 το χρόνο σήμερα.

Η κυβέρνηση του Ολάντ ελπίζει ότι οι παραγγελίες από το εξωτερικό θα απορροφήσουν ένα μέρος της παραγωγής της εν μέρει κρατικής Ντασό. Η αεροπορική αυτή βιομηχανία δεν έχει ακόμα πωλήσει κανένα Ραφάλ στο εξωτερικό, αλλά λέει ότι πρέπει να παράγει τουλάχιστον 11 το χρόνο.
Η απόφαση αυτή θα καθυστερήσει και τις πληρωμές για τα μαχητικά –τιμώνται 120 εκατ. ευρώ έκαστο–, μειώνοντας την πίεση για τα κρατικά ταμεία.
Συνολικά η γαλλική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αγοράσει 180 Ραφάλ, το ένα τρίτο εκ των οποίων δεν έχει ακόμη συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό.
Εν μέσω απηνούς ανταγωνισμού με βιομηχανίες των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ευρώπης, η Ντασό βρίσκεται σε συνομιλίες για την πώληση 126 Ραφάλ στην Ινδία και ελπίζει η συμφωνία να έχει κλείσει πριν από το τέλος της χρονιάς. Ανταγωνίζεται επίσης το Eurofighter και άλλους για παραγγελίες από τις πολεμικές αεροπορίες του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Βραζιλίας και της Μαλαισίας.

"Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε σχετικά με την Ντασό", είπε ο Λε Ντριάν στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. "Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις εξαγωγικές προοπτικές του Ραφάλ τους επόμενους μήνες", πρόσθεσε.

Τα επόμενα τρία χρόνια ο ετήσιος αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας θα παγώσει στα 31,4 δισ. ευρώ, το επίπεδο του 2013, και δεν αναμένεται αυτός να μεγεθυνθεί πριν από το 2017, το 2018 και το 2019. Το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει να καταργηθούν 23.500 θέσεις στον τομέα της άμυνας, οι 16.000 σε διοικητικές θέσεις.
Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν προσωπικό που ανέρχεται σε συνολικά 228.000 ανθρώπους σήμερα και άλλοι 165.000 εργάζονται στο υπουργείο Άμυνας, χωρίς να προσμετρώνται οι υπεργολάβοι και οι συμβασιούχοι.