ΚΟΣΜΟΣ

Ηγέτης Αφγανών Ταλιμπάν: Δε θέλουμε να μονοπωλήσουμε την εξουσία

Ηγέτης Αφγανών Ταλιμπάν: Δε θέλουμε να μονοπωλήσουμε την εξουσία

Ο αρχηγός των Αφγανών Ταλιμπάν, Μουλάς Ομάρ δήλωσε ότι οι μαχητές του δεν επιδιώκουν να καταλάβουν μονοπωλιακά την εξουσία στη χώρα μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων το 2014.

Σε ομιλία του με αφορμή την επέτειο της μουσουλμανικής εορτής της Εΐντ, ο κ. Ομάρ σημείωσε ότι οι Ταλιμπάν θα προσπαθήσουν να βρουν κοινό τόπο με ολόκληρο τον αφγανικό λαό για μια κυβέρνηση συνεργασίας «βασισμένη στις ισλαμικές αρχές».

Επανέλαβε παράλληλα την αποστροφή του για κάθε μορφή εκλογών, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το 2014.

Ο επικεφαλής των ισλαμιστών Ταλιμπάν βρίσκεται στην παρανομία από το 2001, καταζητούμενος με αμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Όσο για το απατηλό έργο το οποίο ονομάζεται εκλογές του 2014, οι ευσεβείς μας άνθρωποι ούτε θα κουράσουν εαυτόν, ούτε θα συμμετέχουν. Στην πραγματικότητα, οι εκλογές αυτές θα λάβουν χώρα στην Ουάσιγκτον, συμμετοχή σε τέτοιες εκλογές είναι μόνο χάσιμο χρόνου», τόνισε ο κ. Ομάρ.

Οι εκλογές του 2014 θεωρούνται βασικό κριτήριο για την πρόοδο του Αφγανιστάν, 13 χρόνια μετά την ανατροπή της εξουσίας των Ταλιμπάν.

Πιστεύεται ότι ο κ. Ομάρ ζει στο Πακιστάν, ωστόσο από την εισβολή του 2001 στο Αφγανιστάν από σειρά χωρών με επικεφαλής τις ΗΠΑ, δεν έχει πραγματοποιήσει καμία δημόσια εμφάνιση.