ΚΟΣΜΟΣ

Αυτή είναι 17χρονη που παραλίγο να πεθάνει δουλεύοντας για την Apple

Αυτή είναι 17χρονη που παραλίγο να πεθάνει δουλεύοντας για την Apple

Η συγκλονιστική ιστορία της Tian Yu που θέλησε να βάλει τέλος στη ζωή της μην αντέχοντας τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας σε εργοστάσιο παραγωγής εξαρτημάτων της Apple


Η Tian Yu, σε ηλικία μόλις 17 ετών, αναγκαζόταν να δουλεύει περισσότερες από 12 ώρες την ημέρα επί έξι ημέρες την εβδομάδα σε κινεζικό εργοστάσιο παραγωγής εξαρτημάτων για τα iPhone και τα iPad της Apple. Συχνά υποχρεωνόταν να παραλείπει ακόμα και τα γεύματά της, για να βγουν οι υπερωρίες. Τη νύχτα κοιμόταν σε κοιτώνες των 8 ατόμων, χωρίς να γνωρίζει καν τα ονόματα των συγκατοίκων της. Στο τέλος πήδηξε στο κενό από ένα παράθυρο τετάρτου ορόφου.

Μετά από 12 ημέρες σε κώμα, η Tian Yu ξύπνησε. Είχε υποστεί πολλαπλά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη και στη λεκάνη, με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτη από τη μέση και κάτω. Ήταν μόλις 17 ετών, όμως, θα έφερε σε όλη της τη ζωή τις συνέπειες των απάνθρωπων εργασιακών συνθηκών στο παράρτημα της διαβόητης Foxconn, στην επαρχία Shenzhen, όπου εργαζόταν.

Το περιστατικό συνέβη το 2010, όμως, το τραγικό παράδειγμα της Yu έφεραν ξανά στην επικαιρότητα οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τις βάρβαρες συνθήκες που συνεχίζουν να επικρατούν στα εργοστάσια που παράγουν για λογαριασμό της Apple στην Κίνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», η μοίρα της Yu είναι κοινή για χιλιάδες Κινέζους εφήβους, που μεταναστεύουν από τα χωριά τους, για να δουλέψουν στα εργοστάσια που παράγονται τα αστραφτερά iPhones και iPad. Δουλεύουν στην κυριολεξία για ένα κομμάτι ψωμί, ώστε τα προϊόντα της Apple να μοσχοπουλιούνται στις δυτικές αγορές.

Η 17χρονη ταξίδεψε περισσότερο από 1000 χιλιόμετρα μακριά από το χωριό της, για να δουλέψει στην Foxconn, με ούτε 50 ευρώ στην τσέπη της και ένα μεταχειρισμένο κινητό τηλέφωνο, για να επικοινωνεί με τους γονείς της. Στο εργοστάσιο της έδωσαν ένα εγχειρίδιο, που έγραφε: «Ακολουθήστε τα όνειρά σας, κυνηγήστε μια θαυμάσια ζωή».

Τη χρονιά που η Yu πήδηξε από το παράθυρο, άλλοι 18 εργάτες επιχείρησαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους, όλοι τους μεταξύ 18 και 25 ετών. Οι 14 πέθαναν.

Μετά την απόπειρα αυτοκτονίας της, η Yu έλαβε περίπου 20.000 ευρώ ως αποζημίωση, για να επιστρέψει στο σπίτι της. Ο πατέρας της δήλωσε για την επιστροφή της σακατεμένης του κόρης: «Ήταν σαν να αγόρασαν και να πούλησαν ένα αντικείμενο» αναφερόμενος στην Foxconn και την Apple.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμοιβή του CEO της Apple, Tim Cook, για τον περασμένο χρόνο ήταν 4 εκατομμύρια δολάρια και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ίδιος έχει δώσει χρήματα ή έστω εντολές, ώστε να βελτιωθούν οι όροι εργασίας στη Foxconn, σημειώνει η «Guardian».

Φαίνεται ότι μερικές αυτοκτονίες στην Κίνα είναι πολύ μακρινές, για να «ταρακουνήσουν» τα πολυτελή γραφεία της Apple στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε επίσης:

Καταρρέει η εικόνα της Apple

Σύγχρονο δουλεμπόριο στις φάμπρικες της Apple

Η Apple χάνει και τη μάχη στα tablets

Μυστηριώδεις αυτοκτονίες σε εργοστάσιο συναρμολόγησης για την Apple