ΚΟΣΜΟΣ

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ-Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ-Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης σε βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα σε διάφορα σημεία της Βαγδάτης, κυρίως σε σιιτικά προάστια της πρωτεύουσας.


Συνολικά, ο αριθμός των σημερινών θυμάτων σε όλη τη χώρα ανέρχεται σε τουλάχιστον 42 νεκρούς.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιος βρίσκεται πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα, οι οποίες όμως μοιάζουν να ήταν συντονισμένες. Πάντως το τελευταίο διάστημα οι σουνίτες αντάρτες —ιδίως όσοι συνδέονται με τα παρακλάδια της Αλ Κάιντα στη χώρα— έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους κατά της κυβέρνησης, η οποία ελέγχεται από τις σιιτικές πολιτικές δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι η πιο αιματηρή από τις βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκε στο βόρειο προάστιο Ταλμπίγια, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εννέα άνθρωποι σε μία από τις πιο πολυσύχναστες οδούς της περιοχής.

Παράλληλα, άλλοι εννέα άνθρωποι —μεταξύ τους κι ένας μαχητής των σουνιτικών πολιτοφυλακών Σάχουα που μάχονται την Αλ Κάιντα, η γυναίκα του και τα τρία τους παιδιά— έχασαν τη ζωή τους σε διάφορα άλλα επεισόδια κατά τη διάρκεια της ημέρας στην πρωτεύουσα. Ο πολιτοφύλακας κι η οικογένειά του εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ από ενόπλους που εισέβαλαν στην κατοικία τους στα νότια τα Βαγδάτης, όπως ανακοίνωσαν πηγές των δυνάμεων ασφαλείας και γιατροί.

Στα νότια της Βαγδάτης, δύο σιίτες βρήκαν τον θάνατο από πυρά έξω από τις κατοικίες τους.

Πάνω από 86 άνθρωποι τραυματίσθηκαν από τις εκρήξεις τουλάχιστον εννέα παγιδευμένων οχημάτων στη Βαγδάτη.

Την ίδια στιγμή στη Μοσούλη, πόλη ως επί το πλείστον με σουνιτικό πληθυσμό στα βόρεια του Ιράκ, ένας αστυνομικός βρήκε τον θάνατο από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου.

Περίπου 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Αύγουστο στο Ιράκ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με πάνω από το ένα τρίτο εξ αυτών να έχουν βρει τον θάνατο από φονικές επιθέσεις στη Βαγδάτη.

Η έξαρση της αιματοχυσίας, 18 μήνες μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, έχει πολλαπλασιάσει τις ανησυχίες για αναζωπύρωση του διαδογματικού πολέμου στο Ιράκ.