ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Κορυφώνονται οι διαδηλώσεις εναντίον χρυσωρυχείου

Ρουμανία: Κορυφώνονται οι διαδηλώσεις εναντίον χρυσωρυχείου

Μετά από ημέρες διαδηλώσεων εναντίον της λειτουργίας χρυσωρυχείου στη Ρόσια Μοντάνα της δυτικής Τρανσυλβανίας, ο πρόεδρος της Ρουμανίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος παράλληλα με τις ευρωεκλογές του 2014.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, σε πολλές πόλεις της Ρουμανίας, διοργανώθηκαν μέσω του Facebook και του Twitter. Το βράδυ της Τρίτης, εκατοντάδες άτομα απέκλεισαν κεντρικό δρόμο του Βουκουρεστίου χτυπώντας πλαστικά μπουκάλια στο πεζοδρόμιο και στήνοντας σκηνές.

«Εάν ο νόμος περάσει στο κοινοβούλιο και εξακολουθήσει να διχάζει την κοινωνία, φυσικά και δεν θα τον επικυρώσω πριν από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος», δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Εάν το κοινοβούλιο δώσει το «πράσινο φως», μέσα στο Σεπτέμβριο, το ορυχείο χρυσού της Ρόσια Μοντάνα θα είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Οι διαδηλωτές ανησυχούν ότι η έγχυση τοξικού κυανίου για την εξόρυξη χρυσού και αργύρου θα θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, καταστρέφοντας παράλληλα το τοπίο των Καρπαθίων, καθώς τέσσερις βουνοκορφές θα πρέπει να ανατιναχθούν.

Επιπλέον, πολλοί επισημαίνουν ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με την καναδική Gabriel Resources Ltd., η οποία θα έχει μερίδιο περίπου 80% στο ορυχείο, δεν είναι προς το συμφέρον της Ρουμανίας, καθώς μόλις το 6% των εσόδων από την εκμετάλλευσή του αναμένεται να καταλήγει στα κρατικά ταμεία.

Οι υπέρμαχοι του έργου, το οποίο παραμένει «στον αέρα» τα τελευταία 14 χρόνια εν μέσω ανησυχίας για πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, υποστηρίζουν ότι θα αποφέρει δισεκατομμύρια ευρώ από φόρους και θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης.