ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πόσο κοστίζει μία στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας

ΗΠΑ: Πόσο κοστίζει μία στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας

Παρόλο που ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, υποστηρίζει ότι η στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας θα έχει περιορισμένη διάρκεια και άρα περιορισμένο κόστος σε «μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια», πολλοί είναι αυτοί που τον αμφοσβητούν, με βάση άλλες αμερικανικές επεμβάσεις.


Ο Τοντ Χάρισον, αναλυτής αμυντικού προϋπολογισμού στο Κέντρο Στρατηγικών και Δημοσιονομικών μελετών, δήλωσε έκπληκτος από τον ισχυρισμό του Χέιγκελ. Ο υπουργός Άμυνας μπορεί να θεωρεί ότι το Πεντάγωνο θα δαπανήσει για τις επιχειρήσεις μόνο το υπόλοιπο του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2013, που όμως λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. «Αυτή είναι χαμηλή εκτίμηση του κόστους», τόνισε.

«Αν υπολογιστεί το κόστος αντικατάστασης των πυρομαχικών, αυτό θα μπορούσε να κοστίσει από μισό δισεκατομμύριο μέχρι ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ανάλογα με τον αριθμό των στόχων που θα χτυπηθούν» πρόσθεσε.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις συνήθως σε αυτές τις επιχειρήσεις χρησιμοποιούν δεκάδες πυραύλους Τόμαχοκ το κόστος των οποίων ανά μονάδα υπερβαίνει κατά πολύ το 1,2 εκατομμύρια δολάρια και φτάνει ακόμη και το 1,5 εκατομμύρια δολάρια. Χρησιμοποιούν επίσης βομβαρδιστικά Β-2 τα οποία έχουν μεν τη δυνατότητα να πετούν επί 18 ώρες από τη στιγμή της απογείωσης τους, αλλά με κόστος περίπου 60.000 δολάρια ανά ώρα πτήσης.

Το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπέλυσε 221 Τόμαχοκ στις επιχειρήσεις κατά του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 στη Λιβύη, οι μισοί εκ των οποίων έπληξαν στρατιωτικούς στόχους, όπως την αεράμυνα, τις τηλεπικοινωνίες και τις δομές της διοίκησης. Εάν οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποιήσουν παρόμοιο αριθμό πυραύλων για να χτυπήσουν στόχους στη Συρία που σχετίζονται με χημικά όπλα το κόστος θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Εν τω μεταξύ ο ναύαρχος Τζόναθαν Γκρίνερτ, ανώτερος αξιωματικός του Ναυτικού των ΗΠΑ, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ναυτικές προετοιμασίες μέχρι στιγμής δεν απαιτούν υπέρογκες δαπάνες καθώς τα αμερικανικά πολεμικά πλοία στην περιοχή ήταν ήδη όλα σε τακτικές αποστολές στο εξωτερικό. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει τέσσερα πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο και το αεροπλανοφόρο USS Nimitz στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αλλά το USS Nimitz έχει προγραμματιστεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ και να αντικατασταθεί στην Αραβική Θάλασσα από το USS Harry Truman, οπότε αν παραμείνει πολύ περισσότερο στην περιοχή για μια εκ των προτέρων απρογραμμάτιστη στρατιωτική επιχείρηση, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπέρβαση του προϋπολογισμού, ανέφερε ο ναύαρχος Γκρίνερτ, οπότε θα απαιτηθεί συμπληρωματικό αίτημα αύξησης του προϋπολογισμού για να εκτελεστεί η επιχείρηση.

Ο ίδιος είπε ότι η παρουσία ενός αεροπλανοφόρου σε τακτικές συνθήκες ασκήσεων κοστίζει περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια. Εάν το αεροπλανοφόρο χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, το κόστος θα ανέλθει στα 40 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα ως αποτέλεσμα της σαφούς επιμήκυνσης του χρόνου πτήσης για τα πολεμικά αεροσκάφη που φέρει.

Διαβάστε επίσης:

Έκθεση Αμερικανών εμπειρογνωμόνων κατηγορεί τον Άσαντ για τα χημικά

ΗΠΑ: «Παράλογo τo σχόλιo Πούτιν ότι ο Κέρι είναι ψεύτης»