ΚΟΣΜΟΣ

Φοιτητής ο μακελάρης της Νορβηγίας

Φοιτητής ο μακελάρης της Νορβηγίας

Στο Πανεπιστήμιο του Όσλο γράφτηκε ο μακελάρης της Νορβηγίας, Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, παρότι έχει καταδικαστεί για την άγρια δολοφονία 77 ανθρώπων, τον Ιούλιο του 2011.

Ο 34χρονος θα μελετήσει πολιτικές επιστήμες, αλλά δεν θα μπορεί να πάρει πτυχίο, λόγω του ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Θα μπορεί να δανείζεται τα βιβλία που θα του χρειαστούν, ενώ θα του παραχωρηθεί ξεχωριστό δωμάτιο μελέτης. Δεν θα έχει απευθείας επαφή με το προσωπικό του πανεπιστημίου και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει δεκτός στην πανεπιστημιούπολη.

Το Πανεπιστήμιο του Όσλο υπογράμμισε την σημασία του να μεταχειριστεί δίκαια τον Μπρέιβικ και μάλιστα ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου, Όλε Πίτερ Ότερσεν δήλωσε ότι όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην ανώτατη εκπαίδευση.

Ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχουν «ηθικά διλήμματα» σε αυτή την περίπτωση, ο Ότερσεν επεσήμανε ότι το γεγονός ότι η αίτηση του 34χρονου αντιμετωπίστηκε σύμφωνα με τους κανόνες, δείχνει ότι «οι δικές μας αξίες είναι θεμελιωδώς διαφορετικές από τις δικές του».

Ο Μπρέιβικ εκτίει ποινή φυλάκισης 21 ετών (το ανώτατο όριο σύμφωνα με το νορβηγικό νόμο) για τις επιθέσεις στο Όσλο και στο νησί Ουτόγια, σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος κατά την οποία σκοτώθηκαν συνολικά 77 άνθρωποι, κυρίως νέοι.

Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το BBC:

«Η Νορβηγία έχει καλό ιστορικό στην επανένταξη εγκληματιών και τα ποσοστά όσων εγκληματούν ξανά είναι πολύ μικρότερα από την πλειοψηφία των υπολοίπων χωρών.

Το ερώτημα του κατά πόσο μπορεί να επανενταχθεί ο Μπρέιβικ είναι μια δύσκολη σκέψη για τους περισσότερους Νορβηγούς.

Για τον υπόλοιπο κόσμο δύσκολα γίνεται κατανοητό πως κάποιος που έχει δολοφονήσει 77 ανθρώπους μπορεί να τιμωρηθεί με τέτοια επιείκεια και να του επιτραπεί να σπουδάσει εις βάρος των φορολογουμένων σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας».