ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Ολάντ με Κέρι και Χέιγκ τη Δευτέρα

Συνάντηση Ολάντ με Κέρι και Χέιγκ τη Δευτέρα

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα δεχθεί το πρωί της Δευτέρας στο Παρίσι τους υπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας Τζον Κέρι και Ουίλιαμ Χέιγκ, για να συζητήσουν τον συριακό φάκελο, ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή η προεδρία της Δημοκρατίας.

Η συνάντηση θα γίνει στο προεδρικό μέγαρο Ελυζέ στις 07:45 (10:45 ώρα Ελλάδας) "παρουσία" του υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος στη συνέχεια θα δεχθεί τους δύο ομολόγους του για να πάρουν πρωινό.

Οι δύο συναντήσεις θα γίνουν την μεθεπομένη της σύναψης μιας ρωσο-αμερικανικής συμφωνίας στη Γενεύη για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα, μετά τη συμφωνία, πως μια στρατιωτική δράση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία παραμένει "πραγματική". "Μην απατάσθε, δεν έχουμε αποκλείσει καμία επιλογή", προειδοποίησε ο Κέρι, καθώς η συμφωνία που υπεγράφη το Σάββατο στη Γενεύη απομάκρυνε μια άμεση απειλή αμερικανικών πληγμάτων που είχε προβλέψει η Ουάσινγκτον και ορισμένοι σύμμαχοί της προκειμένου να "τιμωρήσουν" το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος κατηγορείται ότι εξαπέλυσε μία επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου στα προάστια της Δαμασκού.

Ο Ολάντ, ο οποίος είπε επίσης ότι θέλει να "διατηρήσει την πίεση" στο καθεστώς του σύρου προέδρου, αναμένεται να μιλήσει στην τηλεόραση σήμερα στις 18:00 (21:00 ώρα Ελλάδας). Την Παρασκευή είχε καλέσει τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τους οποίους δέχθηκε στο Ελυζέ, "να ενισχύσουν τη διεθνή υποστήριξη στη δημοκρατική αντιπολίτευση" της Συρίας.