ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Συνάντηση Ολάντ - Κέρι για την Συρία

Γαλλία: Συνάντηση Ολάντ - Κέρι για την Συρία

Στο Μέγαρο των Ηλυσίων υποδέχθηκε σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, για να συζητήσουν για το θέμα της Συρίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς και ο Βρετανός ομόλογός του, Ουίλιαμ Χέιγκ.

Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ συμφώνησαν στην προώθηση ενός «ισχυρού» ψηφίσματος του ΟΗΕ που θα θέτει ακριβείς και δεσμευτικές ημερομηνίες για την απομάκρυνση του χημικού οπλοστασίου.

Η ανακοίνωση εξεδόθη μετά από συνομιλίες στο Παρίσι μεταξύ των υπουργών εξωτερικών των τριών χωρών και παρουσία του Προέδρου Ολάντ, δύο ημέρες αφότου η Ρωσία και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για τα χημικά όπλα της Δαμασκού με στόχο να αποφευχθεί στρατιωτικό χτύπημα από τις ΗΠΑ.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι TF1, ο Γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος στο θέμα της Συρίας και στην αμερικανο-ρωσική συμφωνία για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Δαασκού, έκανε λόγο για ένα «σημαντικό βήμα» προς την επίλυση- μακροπρόθεσμα- μιας σύρραξης που εξελίχθηκε «στην πιο μεγάλη τραγωδία από την αρχή του αιώνα».

Ο Ολάντ ανακοίνωσε ότι μια ψηφοφορία για ένα νέο ψήφισμα στο ΣΑ του ΟΗΕ για την Συρία, θα μπορούσε να οργανωθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης:

Η Κίνα έστειλε στις ακτές της Συρίας πολεμικό πλοίο

Παραδίδεται στο ΣΑ η έκθεση του ΟΗΕ για τα χημικά στη Συρία