ΚΟΣΜΟΣ

Κόντρα κυβέρνησης - συνδικάτων στη Σλοβενία

Κόντρα κυβέρνησης - συνδικάτων στη Σλοβενία

Αποχώρησαν από τη συνάντηση του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου για τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2014, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων της Σλοβενίας, υπογραμμίζοντας πως δεν είχαν αρκετό χρόνο για να εξετάσουν το έγγραφο και να προετοιμαστούν για τη συνάντηση.

Η αποχώρηση των εκπροσώπων των συνδικάτων προκάλεσε την αντίδραση της πρωθυπουργού Αλένκα Μπράτουσεκ, η οποία εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη στάση αυτή και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι είναι δυνατό για να μην μειωθούν οι δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας.

Είναι προφανές ότι δεν έχουν όλοι επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης στη χώρα, ανέφερε κ . Μπράτουσεκ και πρόσθεσε πως είναι η πρώτη φορά που τα συνδικάτα λαμβάνουν την πρόταση του προϋπολογισμού, όπως οι βουλευτές, πριν εγκριθεί ο προϋπολογισμός.

«Δεν πρόκειται για κοινωνικό διάλογο» τόνισε ο επικεφαλής του συνδικάτου Neodvisnost Ντράγκο Λόμπαρ και μ' αυτή την άποψη συμφώνησε ο πρόεδρος των συνδικάτων Pergam Γιάνεζ Πόσεντι, που είπε πως η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών της και να ενημερώσει, έγκαιρα, τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο Ντούσαν Σέμολιτς, επικεφαλής της μεγαλύτερης ένωσης συνδικάτων στη χώρα, της ZSSS, εμφανίστηκε δυσαρεστημένος σε σχέση με ορισμένα θέματα του προϋπολογισμού, ιδίως δε μ' αυτά που σχετίζονται με τη μείωση των δαπανών για τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

Εξάλλου και οι εργοδότες χαρακτήρισαν «πράξη ασέβειας προς τους κοινωνικούς εταίρους» το γεγονός ότι «δεν λάβαμε ένα τέτοιο σημαντικό έγγραφο μέχρι χθες (για να το εξετάσουμε)» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ίγκορ Αντάουερ από την Ένωση Εργοδοτών Μικρών Επιχειρήσεων.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο προϋπολογισμός εστιάζει περισσότερο στις δαπάνες και λιγότερο στην οικονομική ανάπτυξη. Η κυβέρνηση σκοπεύει να υιοθετήσει τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό την ερχόμενη Δευτέρα, μία ημέρα πριν από την λήξη της προθεσμίας για την κατάθεσή του στη Βουλή.