ΚΟΣΜΟΣ

Κηδεία με τις υψηλότερες κρατικές τιμές για τον Βαν Νγκουέν Γκιάπ

Κηδεία με τις υψηλότερες κρατικές τιμές για τον Βαν Νγκουέν Γκιάπ

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ ανακοίνωσε χθες την κηδεία το επόμενο του στρατηγού Βαν Νγκουέν Γκιάπ, εθνικού ήρωα του Πρώτου Πολέμου της Ινδοκίνας και του Πολέμου του Βιετνάμ, επιβεβαιώνοντας κι επίσημα το θάνατό του.

Η σορός του λαμπρού αυτοδίδακτου στρατηγού, ο οποίος απέκτησε τις ικανότητές του στην στρατιωτική τέχνη στις ζούγκλες όπου πολεμούσε για την ανεξαρτητοποίηση της χώρας του από τη Γαλλία, πρόκειται να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την 12η Οκτωβρίου και η επιμνημόσυνη δέηση και η κηδεία του θα γίνει την επομένη, όπως ανακοίνωσε το γραφείο τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ.

Η δέηση θα γίνει στο Ανόι και η κηδεία του Γκιάπ στην επαρχία Κουάνγκ Μπινχ, με τις υψηλότερες κρατικές τιμές. Ο στρατηγός, φυσιογνωμία-κλειδί τόσο στον πόλεμο για να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία του Βιετνάμ όσο και στη νίκη στον πόλεμο του Βιετνάμ, πέθανε την Παρασκευή σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο στο Ανόι. Ήταν 102 ετών.

Ο πάλαι ποτέ δάσκαλος έγινε ο πρώτος στρατηγός και αρχηγός του Λαϊκού Στρατού του Βιετνάμ παρότι ουδέποτε έλαβε την παραμικρή επίσημη στρατιωτική εκπαίδευση. «Ο θάνατός του είναι μια μεγάλη απώλεια για το κόμμα, το κράτος, το λαό και το στρατό», ανέφερε άρθρο στην επίσημη αγγλόφωνη εφημερίδα Viet Nam News.

Στο μεταξύ στην Αβάνα η κυβέρνηση της Κούβας εξέφρασε σήμερα τη θλίψη της για το θάνατο του Γκιάπ, τον οποίο ο Τύπος της χώρας χαρακτήρισε «μεγάλο φίλο» της νήσου. «Ο στρατηγός του 20ού αιώνα είναι νεκρός», ήταν ο τίτλος της επίσημης εφημερίδας Granma, η οποία τόνισε ότι ο Γκιάπ ήταν «μεγάλος φίλος της Κούβας και των σκοπών της επανάστασης».

Η εφημερίδα, επίσημο όργανο της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, χαρακτήρισε τον Γκιάπ έναν «από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά μυαλά της ιστορίας», ο οποίος «νίκησε τους Ιάπωνες (το 1945), κατόπιν τους Γάλλους στο Ντιεν Μπιεν Φου (το 1954) και μερικές δεκαετίες αργότερα, εξεδίωξε τους Βορειοαμερικανούς από τη Σαϊγκόν (το 1975) για να επιτευχθεί η επανένωση του Βιετνάμ».

«Για τις νίκες του στο πεδίο της μάχης, ο θρυλικός βιετναμέζος στρατηγός (...) αποκαλείτο από τους εχθρούς του Κόκκινος Ναπολέων», πρόσθεσε.