ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ:Πιθανή αναστολή της παροχής στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο

ΗΠΑ:Πιθανή αναστολή της παροχής στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο

Οι ΗΠΑ πιθανώς να αναστείλουν την παροχή του μεγαλύτερου τμήματος της στρατιωτικής βοήθειας που προσφέρουν στην Αίγυπτο εξαιτίας της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων υπέρ του ανατραπέντα προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται αμερικανό αξιωματούχο.

Από το μέτρο αυτό θα εξαιρείται η βοήθεια η οποία σχετίζεται με θέματα αντιτρομοκρατίας και ασφάλειας στη χερσόνησο του Σινά.

Η αναστολή, ωστόσο, βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς όπως αναφέρει ο αξιωματούχος, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει λάβει ακόμα τελική απόφαση.

Με βάση αυτήν την απόφαση δεν θα πραγματοποιηθεί η παράδοση των ελικοπτέρων Apache, των καταδιωκτικών αεροσκαφών F-16 και των αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams στις ένοπλες δυνάμεις του Καΐρου, σύμφωνα με πηγές που δεν θέλησαν να κατονομασθούν, αλλά επιβεβαίωσαν τα δημοσιεύματα στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που είχαν παρουσιασθεί νωρίτερα.

Απεναντίας, θα συνεχισθεί απρόσκοπτα η συνεργασία των δύο χωρών σε ό,τι αφορά τα θέματα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.

Η επίσημη ανακοίνωση αυτής της απόφασης αναμένεται να γίνει εντός των προσεχών ημερών, όμως οι αμερικανικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν πως οι παραδόσεις βαρέος στρατιωτικού υλικού προς την Αίγυπτο έχουν σταματήσει από τις 3 Ιουλίου, ημέρα της ανατροπής του προέδρου Μόρσι από τον αιγυπτιακό στρατό.