ΚΟΣΜΟΣ

O Γ.Γ. του ΝΑΤΟ καλεί το Αφγανιστάν σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις

O Γ.Γ. του ΝΑΤΟ καλεί το Αφγανιστάν σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν πρέπει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει την κατάσταση όσον αφορά την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αντάλλαγμα για τη συνέχιση της διεθνούς υποστήριξης προς τη χώρα αυτή, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν κατά την διάρκεια συνομιλιών στις οποίες συμμετείχε ο Αφγανός υπουργός Άμυνας Μπισμιλάχ Μοχαμάντι.


"Οι χώρες που συνεισέφεραν δυνάμεις στην Διεθνή Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν δεσμεύτηκαν να συνεχίζουν το Αφγανιστάν πολιτικά, σε πρακτικά ζητήματα και οικονομικά μετά το 2014. Σε αντάλλαγμα, το Αφγανιστάν έκανε τις δικές του υποσχέσεις", είπε ο Ράσμουσεν.
"Είναι ζωτικής σημασίας να δούμε τώρα την εκπλήρωση των δεσμεύσεων αυτών να βελτιωθεί η διακυβέρνηση και να εξασφαλιστεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και (της δέσμευσης) ότι θα συνεχιστούν οι προετοιμασίες για διαφανείς, αξιόπιστες εκλογές στις οποίες θα συμμετάσχουν όσοι περισσότερο είναι δυνατόν του χρόνου", πρόσθεσε ο επικεφαλής του NATO.
Στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σήμερα συζητήθηκε η μετάβαση από την εμπλοκή μάχιμων δυνάμεων σε μια καθαρά εκπαιδευτική αποστολή το προσεχές διάστημα, αλλά οι συνομιλίες επισκιάστηκαν από την έλλειψη προόδου σε ζητήματα-κλειδιά.
Υπάρχουν ακόμη πολλά εκκρεμή θέματα, περιλαμβανομένης της σύναψης μιας διμερούς συμφωνίας για την ασφάλεια ανάμεσα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και σε αυτή του Αφγανιστάν αφού αποχωρήσουν οι ξένες μάχιμες δυνάμεις και μια —ξεχωριστή— συμφωνία για το ρόλο του NATO στη χώρα.
Η συμφωνία με τις ΗΠΑ καθυστερεί διότι ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι δεν αποδέχεται το αίτημα της Ουάσινγκτον τα ξένα στρατεύματα να έχουν εξασφαλισμένη την πλήρη νομική τους ασυλία. Ο Καρζάι έχει συμφωνήσει να θέσει το θέμα στη λόγια τζίργκα, το συμβούλιο των προεστών, το Νοέμβριο.
"Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνίες σχετικά με την ασφάλεια με το Αφγανιστάν", είπε ο Ράσμουσεν, και πρόσθεσε "πιστεύω ότι οι Αφγανοί θα ήθελαν να συνεχίσουμε την εκπαίδευση, την παροχή συμβουλών και υποστήριξης στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας".
Ωστόσο η υπομονή μοιάζει να εξαντλείται στις τάξεις των συμμάχων, που θέλουν να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν η εικόνα όσον αφορά το μέγεθος και το σκοπό της αποστολής των δυνάμεών τους που θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν μετά το 2014.
Η πρόθεσή τους είναι η επιχείρηση να είναι πολύ μικρότερη από τη σημερινή, με τη συμμετοχή 8.000-12.000 ανδρών. Ωστόσο οι περισσότεροι αναμένουν να μάθουν ποιες είναι οι προθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του σημαντικότερου μέλους της συμμαχίας, πριν ανακοινώσουν τα δικά τους σχέδια.
"Περιμένουμε κατεπειγόντως αποφάσεις", είπε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ, ενώ ο Βρετανός ομόλογός του Φίλιπ Χάμοντ επισήμανε ότι "όλοι θα θέλαμε αυτό να είχε γίνει νωρίτερα".
Μολαταύτα ο Ράσμουσεν είπε ότι οι προετοιμασίες συνεχίζονται παρ' όλ' αυτά και επέμεινε ότι η συμμαχία θα είναι έτοιμη να επιτελέσει αυτήν την "εκπαιδευτική αποστολή από την 1η Ιανουαρίου 2015".
Οι σχέσεις του NATO με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν επιδεινώθηκαν εξάλλου από τις πρόσφατες δηλώσεις του Καρζάι, ο οποίος είπε στο BBC σε μια συνέντευξή του η οποία μεταδόθηκε αυτόν τον μήνα ότι η επέμβαση του Συμφώνου προκάλεσε "πολλά δεινά, πολλές απώλειες ανθρώπινων ζωών και ελάχιστα οφέλη διότι η χώρα δεν είναι ασφαλής".
Ο Ντε Μεζιέρ είπε χθες ότι οι δηλώσεις του Καρζάι τον "ξένισαν" και ότι "η τοποθέτηση αυτή δεν αντιστοιχεί σε αυτό που λένε οι Αφγανοί καθημερινά".
Ο Αφγανός υπουργός Άμυνας Μπισμιλάχ Μοχαμάντι εξήρε πάντως την εμπλοκή του NATO, όπως ανέφεραν πηγές που συμμετείχαν στις συνομιλίες, ωθώντας τους υπουργούς να επισημάνουν ότι θα ήθελαν να ακούν παρόμοιες τοποθετήσεις από όλα τα μέλη της αφγανικής κυβέρνησης.
"Πράγματι εκτιμάμε την βοήθειά σας", είπε ο Μοχαμάντι στους δημοσιογράφους. "Υπάρχουν προβλήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος ή η κυβέρνηση δεν εκτιμούν την βοήθεια αυτή, τις θυσίες".

Διαβάστε επίσης:

Αφγανιστάν: Επίθεση αυτοκτονίας σε αστυνομικό τμήμα με δύο νεκρούς