ΚΟΣΜΟΣ

Υπέρ της ένταξης των Δ. Βαλκανίων και της Τουρκίας στην ΕΕ ο Μπαρόζο

Υπέρ της ένταξης των Δ. Βαλκανίων και της Τουρκίας στην ΕΕ ο Μπαρόζο

Υπέρ της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Ανοιχτές πόρτες» πρέπει να παραμείνουν και για την Τουρκία, τόνισε, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις. «Μακροπρόθεσμα θα ενταχθούν όλες οι βαλκανικές χώρες στην ΕΕ, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο σε συνέντευξή του στην γερμανική Bild και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια πολλές από τις χώρες των Βαλκανίων βρίσκονταν σε πόλεμο μεταξύ τους. Η ένταξη στην ΕΕ θα τους παράσχει προοπτική και αποτελεί σημαντικό μοχλό για την ικανοποίηση της περιοχής».

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές οι πόρτες της ένταξης. «Η Τουρκία είναι μια μεγάλη, οικονομικά και γεωπολιτικά σημαντική χώρα, η μεταρρυθμιστική πορεία της οποίας είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, αλλά η ένταξη είναι δυνατή μόνον εφόσον η χώρα πληροί τις προϋποθέσεις και αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο», διευκρίνισε.