ΚΟΣΜΟΣ

DW: Οι Κούρδοι ζητούν την αναγνώριση της γλώσσας τους

DW: Οι Κούρδοι ζητούν την αναγνώριση της γλώσσας τους

Η αναγνώριση της κουρδικής γλώσσας είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τους Κούρδους που ζουν στην Τουρκία. Προς το παρόν διδάσκεται στα σχολεία, αλλά ως ξένη γλώσσα. Οι Κούρδοι ζητούν να αναγνωριστεί και επίσημα.

«Rojbas» σημαίνει καλημέρα στα κουρδικά και έτσι ξεκινάει το μάθημα στο κέντρο Kurdi-Der στο Ντιγιαρμπακίρ. Οι μαθητές είναι μόνο Κούρδοι ηλικίας 25 μέχρι 30 χρόνων. Ανάμεσα τους είναι και η Ντέρια Τσαν, φοιτήτρια ιατρικής, η οποία κάνει μια πρακτική εξάσκηση στο νοσοκομείο του Ντιγιαρμπακίρ. «Εκεί συνειδητοποίησα πόσο περιορισμένες ήταν οι γνώσεις μου στην κουρδική γλώσσα» λέει η νεαρή φοιτήτρια. «Αυτό δυσκολεύει πολύ την επικοινωνία με τους ασθενείς και μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Γι αυτό αποφάσισα να μάθω καλά τη γλώσσα και να γίνω μια γιατρός που θα επικοινωνεί τέλεια με τους ασθενείς της»

Όταν η Ντέρια ήταν μικρή απαγορευόταν να μιλιέται η κουρδική γλώσσα στην Τουρκία και για αυτό δεν τα έμαθε καλά. Και δεν ήταν μόνο η γλώσσα, ακόμα και ονόματα ή γράμματα που χρησιμοποιούνταν στην κουρδική όπως το Q, W ή το Χ ήταν απαγορευμένα.

Ως ξένη γλώσσα

Επίσημα το κέντρο Kurdi-Derστο Ντιγιαρμπακίρ δεν διαθέτει άδεια διδασκαλίας «γλώσσας» από το υπουργείο Παιδείας γιατί επίσημη γλώσσα στην Τουρκία αναγνωρίζεται μόνο η τουρκική. Αυτό προβλέπει το άρθρο 42 του Συντάγματος. Ακόμα και το πρόσφατο πακέτο μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Ερντογάν προβλέπει πως τα κουρδικά μπορούν να διδάσκονται ως ξένη γλώσσα σε ιδιωτικά σχολεία. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι περισσότεροι Κούρδοι δεν διαθέτουν τα χρήματα για ένα τέτοιο ιδιωτικό σχολείο.

Έτσι λοιπόν στο κέντρο Kurdi-Derτο το μάθημα προσφέρεται ως workshop. H τουρκική κυβέρνηση στην προσπάθεια εκδημοκρατισμού που καταβάλλει προχωράει σε κάποιες κινήσεις καλής θέλησης απέναντι στην αναγνώριση της κουρδικής γλώσσας. Πριν από τέσσερα χρόνια το τηλεοπτικό κανάλι TRT6 εξέπεμπε στην κουρδική γλώσσα ενώ και στα σχολεία μπορεί να διδαχθεί ως ξένη γλώσσα.

Αίτημα η αναγνώριση της κουρδικής ταυτότητας

Δεν είναι βέβαια τόσο απλά τα πράγματα. Πρώτον δεν είναι νομικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα του τηλεοπτικού σταθμού να εκπέμπει στην κουρδική γλώσσα. Είναι μια ημιπαράνομη κατάσταση και η κυβέρνηση μπορεί να το κλείσει όποτε θέλει. Παράλληλα ένας μαθητής που θα έχει να διαλέξει ανάμεσα στα αγγλικά και τα κουρδικά ως ξένη γλώσσα θα διαλέξει φυσικά τα αγγλικά αν λάβει υπόψιν του την αξία που έχουν στην αγορά εργασίας.

Οι Κούρδοι πάντως ζητούν από την κυβέρνηση η κουρδική να αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα και να διδάσκεται. Επίσης να ενισχυθεί γενικότερα η κουρδική ταυτότητα στην Τουρκία, να αφεθούν ελεύθεροι οι Κούρδοι πολιτικοί κρατούμενοι και να ενισχυθούν τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς μέχρι την πλήρη αναγνώριση των Κούρδων στην Τουρκία.