ΚΟΣΜΟΣ

Νίγηρας:Τουλάχιστον 35 νεκροί από τη δίψα

Νίγηρας:Τουλάχιστον 35 νεκροί από τη δίψα

Τουλάχιστον 35 μετανάστες από τον Νίγηρα που κατευθύνονταν στην Αλγερία, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, πέθαναν από τη δίψα στην έρημο του Νίγηρα, εγκαταλειμμένοι από τους ανθρώπους που είχαν αναλάβει να τους μεταφέρουν, ανακοίνωσαν σήμερα τοπικές αρχές.


"Ταξιδιώτες μας ανέφεραν πως είδαν και μέτρησαν μέχρι 35 πτώματα, τα περισσότερα γυναικών και παιδιών, πάνω στο δρόμο", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντουραχμάν Μάουλι, ο δήμαρχος της Αρλίτ, μιας πόλης μεταλλείων στο βόρειο Νίγηρα.
Ο Ρίσα Φελτού, ο δήμαρχος του Αγκαντέζ, της μεγάλης πόλης του βόρειου Νίγηρα, επιβεβαίωσε την τραγωδία, διευκρινίζοντας πως πέθαναν από αφυδάτωση: "Περίπου 40 άνθρωποι από το Νίγηρα, ανάμεσα στους οποίους πολλά παιδιά και γυναίκες που επιχειρούσαν να μεταναστεύσουν στην Αλγερία, πέθαναν από τη δίψα στα μέσα Οκτωβρίου".
Πέντε πτώματα, δύο γυναικών και τριών εφήβων, έχουν προς το παρόν ανακαλυφθεί από το στρατό, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας χωροφύλακας. Τα άλλα πτώματα δεν έχουν ακόμη βρεθεί.
"Πολλοί άλλοι φέρονται αγνοούμενοι αφότου το όχημά τους έπαθε βλάβη μέσα στην έρημο", συνέχισε.
"Ήταν 78 σε δύο οχήματα και ήθελαν να πάνε στην Αλγερία", δήλωσε στο Νίγηρα η Φατού Ντιαγέ της Διεθνούς Οργάνωσης για τις Μεταναστεύσεις, η οποία έχει την πληροφορία από 13 επιζήσαντες της τραγωδίας που πέρασαν από το κέντρο της οργάνωσης στην Αρλίτ.
"Όπως όλοι οι μετανάστες που υποδεχόμαστε, ήταν εξαντλημένοι, σε πολύ κακή κατάσταση", πρόσθεσε.
Συνολιά 19 επιζήσαντες μεταφέρθηκαν στην Αρλίτ, σύμφωνα με το χωροφύλακα από το Νίγηρα.
Όμως οι αριθμοί ποικίλλουν ανάλογα με την πηγή, καθώς δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός.
Σύμφωνα με έναν επιζήσαντα τον οποίο επικαλείται το ανεξάρτητο δεκαπενθήμερο περιοδικό Air Info που εκδίδεται στο Αγκαντέζ, 82 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά κάτω των 10 ετών, βρήκαν το θάνατο στην τραγωδία αυτή.
Σύμφωνα με τον Ρίσα Φελτού, δύο οχήματα που μετέφερραν "τουλάχιστον εξήντα" μετανάστες είχαν αναχωρήσει από την Αρλίτ "γύρω στις 15 Οκτωβρίου" με κατεύθυνση την Ταμανρασέτ, μια πόλη της νοτιας Αλγερίας στην καρδιά της Σαχάρας.
Όταν το ένα από τα οχήματα έπαθε βλάβη, το άλλο έφυγε άδειο, χωρίς τους μετανάστες, για να αναζητήσει ανταλλακτικά για την επισκευή, αφηγήθηκε ο δήμαρχος του Αγκαντέζ.
Οι μετανάστες, οι οποίοι δεν είχαν αρκετό νερό, διασκορπίσθηκαν τότε σε μικρές ομάδες αναζητώντας μια όαση, εξήγησε ο Φελτού. Έπειτα από μέρες πορείας, οι πέντε πρώτοι επιζήσαντες κατάφεραν να φθάσουν στην Αρλίτ και σήμαναν συναγερμό στο στρατό "ο οποίος έφθασε πολύ αργά", εξήγησε.
Είναι αρκετά συνηθισμένο οδηγοί μεταναστών να τους εγκαταλείπουν στη μέση της ερήμου, καταδικάζοντάς τους σε βέβαιο θάνατο.
Σύμφωνα με τον Αζάουα Μαμάν, υπεύθυνο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Synergie που έχει την έδρα της στην Αρλίτ, η ομάδα των μεταναστών αποτελούνταν "από ολόκληρες οικογένειες, ανάμεσά τους υπήρχαν πάρα πολλές γυναίκες και παιδιά, που είχαν φύγει για την Αλγερία όπου λογάριαζαν να ζήσουν από την επαιτεία".