ΚΟΣΜΟΣ

Βοήθεια από τις ΗΠΑ επιδιώκει ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Βοήθεια από τις ΗΠΑ επιδιώκει ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι δήλωσε την Πέμπτη ότι επιδιώκει τη βοήθεια των ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση των φαινομένων βίας στη χώρα του για την οποία ευθύνεται η Αλ Κάιντα, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Ουάσινγκτον μετά από δύο χρόνια, ο Μαλίκι συναντήθηκε με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Μάρτιν Ντέμπσεϊ, πριν από την ομιλία που έδωσε στο αμερικανικό Ινστιτούτο Ειρήνης. Ο ιρακινός πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί την Παρασκευή με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Μιλώντας σε ένα ακροατήριο περίπου 200 ατόμων, ο Μαλίκι τόνισε πόσο επηρεάζει η εξτρεμιστική βία τη χώρα του, υπογραμμίζοντας τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τα δεινά που πέρασε το Ιράκ μετά τον πόλεμο το 2003 για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. «Ήμασταν συνεργάτες και χύθηκε κοινό αίμα στη μάχη μας κατά της τρομοκρατίας», είπε μέσω διερμηνέα προσθέτοντας ότι «αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία στο Ιράκ». Το πρόβλημα έχει πλέον επιστρέψει, τόνισε.

Ο Μαλίκι είπε ότι για την επανεμφάνιση της Αλ Κάιντα στο Ιράκ ευθύνονται οι εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης που ανέτρεψαν μακροχρόνιες δικτατορίες, ωστόσο είπε ότι «δεν ήμασταν σε θέση να καλύψουμε με σωστό τρόπο το κενό».

«Ένα κενό δημιουργήθηκε το οποίο η Αλ Κάιντα και άλλες ομάδες άδραξαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν και να κερδίσουν έδαφος. Επωφελήθηκαν από την κατάρρευση της δομής του κράτους και τώρα είμαστε αντιμέτωποι με τη νέα πραγματικότητα, που επέτρεψε την επανεμφάνιση της τρομοκρατίας».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Ομπάμα αναμένεται να συζητήσει με τον Μαλίκι τις στρατιωτικές ανάγκες του Ιράκ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την Παρασκευή. Είπε ότι ο «Ομπάμα θα εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με την έξαρση των φαινομένων βίας στο Ιράκ και την ανάγκη να παρθούν ειρηνευτικά βήματα για την καταπολέμηση αυτής».