ΚΟΣΜΟΣ

Τα τελευταία λόγια του Μπρέιβικ στην ετοιμοθάνατη μητέρα του

Τα τελευταία λόγια του Μπρέιβικ στην ετοιμοθάνατη μητέρα του

Τον Ιούλιο του 2011 ο Νορβηγός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη, δολοφονώντας εν ψυχρώ 77 ανθρώπους.

Όταν η αστυνομία του Όσλο επισκέφθηκε τη μητέρα του Νορβηγού μακελάρη για να της πάρει κατάθεση και να την ενημερώσει για το αποτρόπαιο συμβάν, εκείνη ξέσπασε σε λυγμούς μη μπορώντας να πιστέψει αυτό που είχε συμβεί.

Τα συναισθήματά της για το γιο της περιγράφονται στην αυτοβιογραφία της που έγραψε σε συνεργασία με τη δημοσιογράφο, Μάρτι Κρίστενσεν και κυκλοφόρησε εχθές στη Νορβηγία, με τίτλο «Η μητέρα».

Η Γουέντς Μπέρινγκ Μπρέιβικ ανέφερε στη δημοσιογράφο ότι δεν είχε ιδέα για τα αιματηρά πλάνα του γιου της, ενώ της εκμυστηρεύτηκε ότι ήταν «η πιο θλιμμένη μητέρα», που παράλληλα μισούσε και αγαπούσε το παιδί της.

Λίγες ημέρες πριν πεθάνει η Γουέντς Μπέρινγκ Μπρέιβικ είχε επισκεφθεί με ασθενοφόρο τον Άντερς που βρίσκεται στις φυλακές της Νορβηγίας.

Έχοντας δεμένα τα χέρια του με χειροπέδες, τα πέρασε γύρω από το λαιμό της και την αγκάλιασε. «Συγγνώμη που σου κατέστρεψα τη ζωή», της ψιθύρισε.

«Δε μπορείς ποτέ να πάψεις να αγαπάς το παιδί σου. Είναι στη φύση», εξήγησε η δημοσιογράφος που συνέταξε τη βιογραφία, την οποία αρχικά η Γουέντς Μπέρινγκ Μπρέιβικ δεν επιθυμούσε να εκδοθεί.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η Κρίστενσεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν είναι ξεκάθαρο τι οδήγησε τον Μπρέιβικ να γίνει δολοφόνος, συμπληρώνοντας ότι ενδέχεται να έπαιξαν ρόλο πολλοί παράγοντες, εκ των οποίων η κοινωνική και πολιτική επιρροή, καθώς και το οικογενειακό υπόβαθρο.