ΚΟΣΜΟΣ

Δορυφόρος θα πέσει στη Γη αλλά κανείς δεν ξέρει πού!

Δορυφόρος θα πέσει στη Γη αλλά κανείς δεν ξέρει πού!

Ένας ευρωπαϊκός δορυφόρος που χαρτογραφούσε το βαρυτικό πεδίο της Γης με εξαιρετική λεπτομέρεια, θα τραβηχτεί πίσω στη Γη, αφού εκραγεί στο διάστημα για την καταστροφή του, κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το πού και το πότε θα συντριβεί δεν το γνωρίζει κανείς. Θα μπορούσε να είναι σχεδόν οπουδήποτε στον πλανήτη. Περίπου 25 έως 45 τμήματα του ενός τόνου, διαστημικό σκάφος, αναμένονται ότι θα επιβιώσουν καθ' όλη την διαδρομή προς την επιφάνεια, με το μεγαλύτερο ενδεχομένως να ζυγίζει 90 κιλά.

Περίπου 100 τόνοι υπολειμμάτων θα πέσουν από τον ουρανό, μόνο αυτό το έτος. Υπάρχουν, ωστόσο, άγνωστες περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιος έχει τραυματιστεί από τα διαστημικά απόβλητα.

«Είναι μάλλον δύσκολο να προβλέψουμε το πού θα επανέλθει και θα προσγειωθεί το διαστημόπλοιο» δήλωσε ο Rune Floberghagen, διευθυντής της αποστολής για το βαρυτικό πεδίο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. «Συγκεκριμένα η καλύτερη πρόβλεψη των μηχανικών μας είναι για μια επανείσοδο την Κυριακή, με μία μικρή πιθανότητα να αργήσει μέχρι το πρωί της Δευτέρας».

Ο συγκεκριμένος δορυφόρος ξέμεινε από καύσιμα τον περασμένο μήνα και πέφτει προς την γη με περίπου 4 χιλιόμετρα την ημέρα. Την Τετάρτη, ήταν ακόμη 180 χιλιόμετρα μακριά, δεδομένου ότι περίβαλλε κυκλικά τη Γη μία φορά κάθε 88 λεπτά.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων