ΚΟΣΜΟΣ

Ποιον συνέφερε ο θάνατος του Αραφάτ;

Ποιον συνέφερε ο θάνατος του Αραφάτ;

«Αυτή ήταν μία πολιτική δολοφονία» - έτσι σχολίασε η χήρα του Γιάσερ Αραφάτ την είδηση ότι η αιτία του θανάτου του συζύγου της, του πρώην επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, ήταν η δηλητηρίαση με πολώνιο. Την εκδοχή της δηλητηρίασης επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα της εξέτασης του Ινστιτούτου Ραδιοφυσικής στη Λωζάνη της Ελβετίας.

Τα λείψανα του Γιάσερ Αραφάτ είχαν εκταφεί το Νοέμβριο του περασμένου έτους. Με πρωτοβουλία του τηλεοπτικού σταθμού Αλ Τζαζίρα μελετήθηκαν στο ελβετικό Ινστιτούτο Ραδιοφυσικής. Για τα αποτελέσματα της εξέτασης μιλάει η χήρα του Παλαιστίνιου ηγέτη Σούχα Αραφάτ:

- Η ελβετική έρευνα επιβεβαίωσε τους φόβους μας, βρέθηκε υψηλή περιεκτικότητα σε πολώνιο – περισσότερο από 83%, αυτό είναι 18 φορές υψηλότερο από το κανονικό. Το πολώνιο βρέθηκε στο σώμα: στους πνεύμονες, στο κρανίο. Κι αυτό είναι, προφανώς, ένα πολιτικό έγκλημα, που διαπράχθηκε απο επαγγελματίες, αφού το ανακαλύψαμε μόλις εννέα χρόνια αργότερα.

Ο Αραφάτ πέθανε το 2004, αλλά οι φήμες για πιθανή δηλητηρίασή του εμφανίστηκαν πριν το θάνατό του, όταν ο ηλικιωμένος πολιτικός σε σοβαρή κατάσταση είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο του Παρισιού. Οι Παλαιστίνιοι είχαν υπαινιχθεί τη συμμετοχή των Ισραηλινών στη σοβαρή ασθένεια. Ενώ το 2009 ένας από τους ηγέτες του «Κινήματος για την εθνική απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (Φατάχ), ο Φαρούκ Καντούμι, κατηγόρησε για συμμετοχή στο θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ τον νυν επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον αρχηγό της υπηρεσίας ασφαλείας της Παλαιστίνης Μοχάμεντ Νταχλάν. Τον ίδιο χρόνο το συνέδριο της Φατάχ επίσημα κατηγόρησε για το θάνατο του Αραφάτ το Ισραήλ. Και τώρα η εξέταση έδειξε: ότι το πιθανότερο είναι, ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης είχε δηλητηριαστεί. Κύριοι ύποπτοι είναι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και ο στενός κύκλος του Αραφάτ. Αλλά η συμμετοχή του Ισραήλ σε αυτήν την πολιτική δολοφονία φαίνεται απίθανη, θεωρεί η εμπειρογνώμονας του Ρωσικού Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών Τατιάνα Νοσένκο:

- Είναι απίθανο ότι χρειάστηκε να ληφθούν τόσο σοβαρά μέτρα, για να τον απομακρύνουν. Αυτή η εκδοχή μου φαίνεται απίθανη. Ήταν φανερό, ότι ως ηγέτης έχανε την επιρροή του, αν και παρέμενε το σύμβολο του παλαιστινιακού εθνικού κινήματος.

Αν ο Αραφάτ δεν ήταν ένα πρόσωπο με κύρος, θα είχε πεθάνει ήρεμα από φυσικά αίτια, θεωρεί ο εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής Σεργκέι Σεριόγκιτσεφ. Ωστόσο, και αυτός δεν πιστεύει στη συμμετοχή του Ισραήλ στο θάνατο του ηγέτη της παλαιστινιακής αντίστασης. Ο Αραφάτ ήταν ένας πολυσύνθετος πολιτικός, αλλά μπορούσες να συνεννοηθείς μαζί του, λέει ο Σεργκέι Σεριόγκιτσεφ:

- Ακόμα κι αν στην πραγματικότητα η επιρροή του στην πολιτική τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν ελάχιστη, και μόνο η παρουσία του συγκρατούσε πολλούς εξτρεμιστές. Ίσως τον απομάκρυναν επειδή εκείνος προτιμούσε να διαπραγματευτεί με τους εβραίους, αντί να πολεμάει μαζί τους. Ενώ η νέα γενιά πολιτικών θεωρούσε, ότι θα μπορέσουν με ιρανικά χρήματα, χρησιμοποιώντας τους σύγχρονους πυραύλους Κασάμ, να αποσπάσουν από το Ισραήλ ευνοϊκές για τους ίδιους συνθήκες, όπως διαβάζουμε στη Φωνή της Ρωσίας.

Οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι, ότι η είδηση για τον βίαιο θάνατο του Αραφάτ σίγουρα θα γίνει η αφορμή για την αύξηση της αντιπαράθεσης τόσο εντός της Φατάχ, όσο και εντός ολόκληρης της Παλαιστινιακής Αρχής.