ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές στις Μαλδίβες

Προεδρικές εκλογές στις Μαλδίβες

Εκλογές διεξάγονται σήμερα στις Μαλδίβες για την ανάδειξη νέου προέδρου, σε μια ύστατη προσπάθεια να διασωθεί η δημοκρατία η οποία αμαυρώθηκε από κατηγορίες χειραγώγησης σε βάρος της αντιπολίτευσης σε μια χώρα, της οποίας ο τουρισμός εξαρτάται από τη σταθερότητα.

"Η ψηφοφορία άρχισε σε 475 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα και σε πολλές πρωτεύουσες χωρών όπου ζουν πολίτες των Μαλδίβων. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη χωρίς να έχουν καταγραφεί σοβαρά περιστατικά", δήλωσε εκπρόσωπος των Εκλογικών Επιτρόπων. Αν κανείς από τους υποψηφίους δεν λάβει τουλάχιστον το 50% των ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος αύριο, Κυριακή.

Ένας πρώτος γύρος προεδρικών εκλογών διεξήχθη στο νησί στις 7 Σεπτεμβρίου αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο τον ακύρωσε εξαιτίας παρατυπιών που σημειώθηκαν. Νέες εκλογές ορίστηκαν για τις 19 Οκτωβρίου οι οποίες όμως αναβλήθηκαν εξαιτίας μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στα αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα για την έγκριση των ψηφοδελτίων.

Ο πρώην πρόεδρος και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Μαλδίβων Μοχάμεντ Νασίντ, ο υποψήφιος του Προοδευτικού Κόμματος των Μαλδίβων Αμπντουλάχ Γιαμίν και ο υποψήφιος του Κόμματος Τζουμχούρι Κασίμ Ιμπραχίμ διεκδικούν την προεδρία.

Ο 46χρονος Νασίντ, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος το 2008 πριν ανατραπεί τον Φεβρουάριο του 2012, θεωρείται ο επικρατέστερος νικητής των εκλογών, έχοντας αποσπάσει ποσοστό 45,45% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, το οποίο όμως δεν του εξασφάλισε τη νίκη.

Ο βασικός αντίπαλός του είναι ο Αμπντουλάχ Γιαμίν, ετεροθαλής αδελφός του Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ που κυβέρνησε αυταρχικά τη χώρα και τους 350.000 κατοίκους της --μουσουλμάνους σουνίτες-- επί 30 χρόνια έως τη διεξαγωγή των ελεύθερων εκλογών του 2008.

Η έναρξη της ψηφοφορίας άρχισε μισή ώρα νωρίτερα προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων νωρίς και να διεξαχθεί γρήγορα και δεύτερος γύρος, αν χρειαστεί, την Κυριακή, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 3.30' (13.00 ώρα Ελλάδος) και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν το βράδυ.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 2008, ένας νέος πρόεδρος πρέπει να εκλεγεί έως τις 11 Νοεμβρίου, καθώς η θητεία του νυν προέδρου λήγει. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει προσωρινή προεδρία και η χώρα μπορεί να βυθιστεί στο χάος σε περίπτωση κενού εξουσίας.