ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Μωρό γεννήθηκε στα συντρίμμια του τυφώνα

Φιλιππίνες: Μωρό γεννήθηκε στα συντρίμμια του τυφώνα

Ρίγη συγκίνησης και χαμόγελα σκόρπισε στις πληγείσες Φιλιππίνες η είδηση της γέννησης ενός βρέφους μέσα στο ισοπεδωμένο από τον τυφώνα αεροδρόμιο της πόλης Τακλομπάν.


Η 21χρονη Έμιλι γέννησε ένα κοριτσάκι σε χώρο του εγκαταλελειμμένου αεροδρομίου το πρωί της Δευτέρας, γεγονός που έκανε να ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα όσοι ήταν εκείνη την ώρα παρόντες.

Ήταν μία σπάνια καλή είδηση για την παράκτια πόλη, όπου το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν άφησε πίσω του τουλάχιστον 10.000 νεκρούς, ενώ χιλιάδες άνθρωποι είδαν τα σπίτια τους να ξεριζώνονται από τους ισχυρότατους ανέμους.

Η γέννηση του μικρού κοριτσιού ήταν ένα θαύμα, καθώς η μητέρα βρισκόταν σε κέντρο εκκένωσης, όταν ο τυφώνας χτύπησε και πλημμύρισε την πόλη.

Έμειναν μέσα στο νερό επί ώρες, όμως μετά τα νερά τραβήχθηκαν και μπόρεσαν να βρουν καταφύγιο σ' ένα σχολείο. Με τους πρώτους πόνους που ένιωσε, χρειάστηκε να κολυμπήσει και να κρατηθεί από ένα στύλο προτού μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος του αεροδομίου.

Στη συνέχεια ένα φορτηγό τους μετέφερε στο ιατρικό κέντρο που έχει δημιουργηθεί στο χώρο του αεροδρομίου. Ο τοκετός ήταν δύσκολος και η μητέρα είχε αιμορραγία.

«Είναι τόσο όμορφη. Θα την ονομάσω Μπέα Τζόι, προς τιμήν της μητέρας μου, Μπεατρίς (η οποία έχασε τη ζωή της από τον τυφώνα) », δήλωσε η 21χρονη, λίγο μετά τη γέννηση της κόρης της.

«Είναι το θαύμα μου. Νόμισα ότι θα πεθάνω έχοντάς την ακόμη στην κοιλιά μου, όταν μας παρέσυρε ένα μεγάλο κύμα», πρόσθεσε, ενώ το μωρό κοιμόταν στην αγκαλιά του πολύ συγκινημένου πατέρα του, του Ζομπέρ.

Ο Ζομπέρ βρήκε τη γυναίκα του γαντζωμένη από αντικείμενα που επέπλεαν στην επιφάνεια του νερού που είχε παρασύρει το σπίτι τους.
«Είναι το πρώτο μωρό που υποδεχόμαστε εδώ», είπε ο Βικτοριάνο Σαμπάλε, ο στρατιωτικός γιατρός που βοήθησε την Έμιλι. «Το μωρό πάει καλά και καταφέραμε να σταματήσουμε την αιμορραγία της μητέρας».

Ωστόσο οι γιατροί είναι πολύ ανήσυχοι για τον κίνδυνο λοίμωξης στο χώρο αυτό, όπου τίποτε δεν είναι αποστειρωμένο. Σύμφωνα με τον Σαμπάλε, αν η νεαρή μητέρα προσβαλόταν από λοίμωξη, η ιατρική ομάδα δεν θα μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα, καθώς από χθες δεν διαθέτει καθόλου αντιβιοτικά.