ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Νεκροί ισλαμιστές μαχητές

Νιγηρία: Νεκροί ισλαμιστές μαχητές

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας ανακοίνωσαν χθες ότι σκότωσαν 29 φερόμενους ως ισλαμιστές μαχητές σε μάχες τις προηγούμενες δύο ημέρες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.


Ο στρατός έκανε έφοδο αργά το βράδυ της Παρασκευής εναντίον μιας βάσης της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στην πόλη Μπίτα, στους λόφους Γκουόζα, κατά μήκος των συνόρων με το Καμερούν, όπου έχουν εγκατασταθεί οι ισλαμιστές αφού απωθήθηκαν από άλλες περιοχές, αρκετά βορειότερα.


Κατά την διάρκεια της σύγκρουσης «20 τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ σκοτώθηκαν, δεκάδες οχήματα και 50 μοτοσικλέτες καταστράφηκαν. Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις άλλοι στρατιώτες τραυματίστηκαν στην επιχείρηση», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Μουχάμαντ Ντόουλ, εκπρόσωπος των νιγηριανών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική πολιτεία Μπόρνο. «Περικυκλώνουμε τους τρομοκράτες», ανέφερε ο ίδιος.


Σε άλλη ανταλλαγή πυρών την Πέμπτη στην περιοχή Νταμπόα της ίδιας πολιτείας ο στρατός ανέφερε ότι σκότωσε εννιά ισλαμιστές μαχητές.
Η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ εδώ και τέσσερα χρόνια έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 3.600 ανθρώπων, κατά επίσημα στοιχεία. Πολλές πηγές εκτιμούν όμως ότι οι νεκροί είναι πολλοί περισσότεροι.


Η οργάνωση επιδιώκει να επιβάλει τη Σαρία, τον ισλαμικό νόμο, στη Νιγηρία.
Η Μπόκο Χαράμ θεωρείται πλέον ο σημαντικότερος κίνδυνος για την ασφάλεια στη Νιγηρία, την μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγική χώρα της Αφρικής και δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής, ενώ δυτικές δυνάμεις φοβούνται η δράση της μπορεί να σηματοδοτήσει την εξάπλωση της δράσης των ισλαμιστών και σε άλλες χώρες της περιοχής, καθώς η οργάνωση επεκτείνει τις σχέσεις της με ισλαμιστές οι οποίοι συνδέονται με την αλ Κάιντα.
Οι ΗΠΑ ενέταξαν την Τετάρτη την Μπόκο Χαράμ και την οργάνωση Ανσάρου στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων την Τετάρτη, γεγονός το οποίο καθιστά την παροχή υλικής υποστήριξης σε αυτές έγκλημα.


Αφότου ο πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη βορειοανατολική Νιγηρία τον Μάιο, αναπτύσσοντας επιπλέον μονάδες του στρατού για να καταδιώξουν την Μπόκο Χαράμ, οι επιθέσεις εναντίον αμάχων έχουν πολλαπλασιαστεί κι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.


Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, έχουν καταγγείλει το γεγονός ότι εκατοντάδες ύποπτοι ως μέλη της Μπόκο Χαράμ έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ κρατούνταν από το στρατό. Οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας αρνούνται ότι κακομεταχειρίζονται τους κρατούμενους.