ΚΟΣΜΟΣ

Νέους μαζικούς τάφους ανακάλυψαν στο Ιράκ

Νέους μαζικούς τάφους ανακάλυψαν στο Ιράκ

Τα πτώματα 28 ανθρώπων που δολοφονήθηκαν με τη χρήση πυροβόλων όπλων ή στραγγαλίστηκαν ανακάλυψαν σήμερα οι ιρακινές αρχές, γεγονός που παραπέμπει στην περίοδο που μαινόταν η θρησκευτική βία (2006-2007) μετά την εισβολή του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη χώρα, το 2003.


Νωρίς το πρωί σήμερα, 18 σοροί με τραύματα από σφαίρες στα κεφάλια και στα στήθη ανακαλύφθηκαν στην επαρχία Σαλαχεντίν, στα βόρεια της Βαγδάτης, όπου βρέθηκαν επίσης άλλοι δύο τάφοι.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, την Τετάρτη, είχαν ανακαλυφθεί 19 πτώματα, προσώπων που είχαν δολοφονηθεί με τη χρήση όπλων, σε δύο τάφους και ένα οίκημα στην Βαγδάτη.

Στο αποκορύφωμα του διαθρησκευτικού εμφυλίου πολέμου στο Ιράκ, ανακαλύπτονταν συχνά τάφοι δολοφονημένων σε όλο το Ιράκ. Καθώς φέτος ο αριθμός των νεκρών έχει πλέον ξεπεράσει τους 6.000 από την αρχή της χρονιάς, εντείνονται οι φόβοι περί επανόδου του Ιράκ στις ωμότητες της περιόδου 2006-’07.

Οι 18 άνθρωποι που ανακαλύφθηκαν δολοφονημένοι σε μια περιοχή στην βόρεια περιφέρεια της Βαγδάτης είχαν απαχθεί μερικές ώρες νωρίτερα από άνδρες που φορούσαν στολές των ιρακινών ένοπλων δυνάμεων, όπως εξήγησαν ιατρικές πηγές και στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα πτώματα βρέθηκαν σε μια εγκαταλειμμένη αγροτική ζώνη στη Μεσάχντα, κοντά στην Ταρμίγια, ανακοίνωσαν οι πηγές αυτές. Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται δύο αρχηγοί φυλών, τέσσερις αστυνομικοί κι ένας αξιωματικός του στρατού.

Οι απαγωγείς, οι οποίοι επέβαιναν σε οχήματα με τα χρώματα του στρατού, είχαν πει στις οικογένειες των απαχθέντων ότι επρόκειτο να τους ανακρίνουν στο πλαίσιο διαφόρων ερευνών, κατά τις ίδιες πηγές.

Ένας ακόμη τάφος ανακαλύφθηκε στην επαρχία Σαλαχεντίν, και περιείχε επτά σορούς ανθρώπων που είχαν στραγγαλιστεί. Τα θύματα εργάζονταν σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο στην περιοχή, ως συντηρητές και κηπουροί. Ένας αστυνομικός που ήταν παρών στο σημείο όταν βρέθηκαν είπε ότι το θέαμα των ακρωτηριασμένων πτωμάτων τον αρρώστησε.

Τρία ακόμα πτώματα —όλα ανήκαν σε γυναίκες— βρέθηκαν ανατολικά της Βαγδάτης με σημάδια από βασανιστήρια και τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι.

Σε άλλες περιοχές της χώρας σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι σε επιθέσεις στην Βαγδάτη, στην Μοσούλη, στην Μπακούμπα και στο Κιρκούκ, σύμφωνα με αξιωματούχους. Οι έξι σκοτώθηκαν σε μια επίθεση με στόχο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και έξι σε ένα πορνείο.

Στις επιθέσεις που σημειώθηκαν μέσα στο Νοέμβριο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 600 άνθρωποι, σύμφωνα με έναν απολογισμό που έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο στηριζόμενο σε στοιχεία από ιατρικές πηγές και στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι αρχές και ειδικοί εκφράζουν ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στα τέλη Απριλίου σε μια χώρα όπου τα επεισόδια βίας δεν έχουν κοπάσει ούτε στιγμή από την αμερικανική εισβολή το 2003.