ΚΟΣΜΟΣ

9ετή φυλάκιση στον χορευτή των Μπολσόι που επιτέθηκε με οξύ

9ετή φυλάκιση στον χορευτή των Μπολσόι που επιτέθηκε με οξύ

Ποινή φυλάκισης 9 ετών στον Πάβελ Ντμιτριτσένκο, χορευτή των μπαλέτων Μπολσόι, απαίτησε σήμερα η εισαγγελία στη Ρωσία.

Ο άνδρας κατηγορείται ότι οργάνωσε την επίθεση με οξύ που διαπράχθηκε τον περασμένο Ιανουάριο εναντίον του καλλιτεχνικού διευθυντή του μεγάλου ρωσικού θεάτρου, Σεργκέι Φιλίν. Την πληροφορία μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ.

Όπως έγινε γνωστό, η κατηγορούσα αρχή απαίτησε και την επιβολή ποινής κάθειρξης 10 ετών στον Γιούρι Ζαρούτσκι, τον δράστη της επίθεσης, και 6 ετών στον οδηγό Αντρέι Λιπατόβ, ζητώντας ταυτόχρονα οι κατηγορούμενοι να εκτίσουν τις ποινές αυτές σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Όπως απεφάνθη ο εισαγγελέας, η επίθεση, η οποία οδήγησε στο να χάσει πρακτικά την όρασή του ο Φιλίν, είχε προσχεδιασθεί και οργανωθεί από πολλού και όλοι οι μάρτυρες που κατέθεσαν κατά τη διάρκεια της δίκης απέδειξαν ότι ο Ντμιτριτσένκο, ο οποίος βρισκόταν σε διαμάχη με τον Φιλίν, είχε τα κίνητρα για να πραγματοποιήσει αυτήν την επίθεση.

Στις ακροαματικές διαδικασίες, ο Ντμιτριτσένκο, σολίστ και συνδικαλιστής του Μπολσόι, δήλωσε ότι δεν ζήτησε από τους υποτιθέμενους συνεργούς του να προκαλέσουν "σοβαρή βλάβη" στον Φιλίν. Μάλιστα, επιβεβαίωσε ότι ο δράστης, Γιούρι Ζαρούτσκι, πραγματοποίησε την επίθεση με οξύ.

Αντίστοιχα, ο Ζαρούτσκι παραδέχθηκε από την πλευρά του ότι επιτέθηκε στον Φιλίν, αλλά όχι ότι συνωμότησε με το Ντμιτριτσένκο.

Ο 43χρονος Φιλίν υποβλήθηκε μετά την επίθεση, σε μεταμόσχευση δέρματος και πολλαπλές επεμβάσεις στα μάτια στη Γερμανία.
Μάλιστα, ενώ είχε επιστρέψει στη δουλειά του στα Μπολσόι το Σεπτέμβριο, υπό τη συνεχή συνοδεία σωματοφύλακα, επέστρεψε στη Γερμανία πολύ πρόσφατα, καθώς η κατάσταση των ματιών του επιδεινώθηκε.

Η υπόθεση αυτή έφερε στο φως της δημοσιότητας τις ανελέητες αντιπαλότητες και εσωτερικές έριδες στους κόλπους του λαμπερού ρωσικού θεάτρου που πήραν δραματική τροπή.