ΚΟΣΜΟΣ

Ο θείος του Ομπάμα θέλει να μείνει στις ΗΠΑ παρά την απόφαση απέλασης

Ο θείος του Ομπάμα θέλει να μείνει στις ΗΠΑ παρά την απόφαση απέλασης

Ο θείος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Βοστόνης ζητώντας να παραμείνει στις ΗΠΑ, παρά την δικαστική απόφαση του 1992 για την απέλασή του και τη σύλληψή του το 2011 επειδή οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ο Ονιάνγκο Ομπάμα, 69 ετών, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Κένυα, είναι ο ετεροθαλής αδελφός του πατέρα του αμερικανού προέδρου. Πήγε στις ΗΠΑ ως έφηβος για να σπουδάσει σε πανεπιστήμιο κοντά στη Βοστόνη, όμως αργότερα σταμάτησε τις σπουδές του και άφησε τη βίζα του να λήξει.

Η εκκρεμής διαταγή του 1992 για την απέλασή του έγινε γνωστή όταν τον Αύγουστο του 2011 συνελήφθη στο Φράμιγχαμ της Μασαχουσέτης και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Μετά τη σύλληψή του φέρεται να είπε στους αστυνομικούς: «Νομίζω ότι θα πάρω τηλέφωνο στον Λευκό Οίκο».

Τέθηκε υπό επιτήρηση για ένα χρόνο και στο μεταξύ οι δικηγόροι του άσκησαν έφεση εναντίον της εντολής για την απέλασή του, λέγοντας ότι ο προηγούμενος δικηγόρος του δεν ήταν αποτελεσματικός και ότι ο Ονιάνγκο Ομπάμα είχε ζήσει σχεδόν όλη του τη ζωή στις ΗΠΑ.

Ο Ονιάνγκο Ομπάμα δεν πιστεύεται ότι έχει στενή σχέση με τον αμερικανό πρόεδρο, όμως επικριτές του έχουν δηλώσει ότι φαίνεται να χαίρει ευνοϊκής μεταχείρισης, καθώς η υπηρεσία μετανάστευσης επέτρεψε να αφεθεί ελεύθερος και του έδωσε άδεια εργασίας μέχρι να εκδικαστεί η έφεσή του.

Η υπόθεσή του θα εκδικαστεί από τον δικαστή Λέοναρντ Σαπίρο, που το 2010 είχε δώσει άσυλο στη θεία του Ομπάμα και αδελφή του Ονιάνγκο Ομπάμα, Ζεϊτούνι. Η Ζεϊτούνι Ομπάμα είχε δηλώσει ότι δεν θα ήταν ασφαλής στην Κένυα εξαιτίας της αυξανόμενης πολιτικής βίας στη χώρα.

Ροή Ειδήσεων