ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση: Οργή Ερντογάν κατά ισλαμιστών συμμάχων του

Ανάλυση: Οργή Ερντογάν κατά ισλαμιστών συμμάχων του

Ο μεγαλύτερος σύμμαχος του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει καταστεί ο μεγαλύτερος εχθρός του;

Το ερώτημα αυτό είναι μια λογική απόρροια της στάσης που τηρεί η θρησκευτική αδελφότητα του «Fethullah Gülen» [όνομα πραγματικό], που επί δέκα χρόνια υπήρξε αμέριστος υποστηρικτής του ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αφού εδώ και μήνες έχει εξελιχθεί σε έναν ευκρινή κριτικό του πρωθυπουργού της Τουρκίας.

Ο διαχωρισμός τους δεν μπορεί να κρυφτεί, ιδιαίτερα, μετά την καταχώρηση στην εφημερίδα Taraf, ενός εμπιστευτικού εγγράφου του 2004.

Πρόκειται για μια επιστολή υπογεγραμμένη από τον Ερντογάν και τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας ζητήθηκε από την κυβέρνησή του να λάβει μέτρα ώστε να «τελειώσει» με το κίνημα ‘FG’- Fethullah Gülen, ο οποίος από το 1999 κατοικεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και εξεπλάγη με την πρόταση αυτή.

Τα στοιχεία αυτά, έχουν ενισχύσει το κλίμα καχυποψίας στο κυβερνών ισλαμικό κόμμα. Ο πόλεμος μεταξύ των ανθρώπων του Ερντογάν και του Gülen έχει παρουσιασθεί στο φόντο των προεδρικών εκλογών του 2014.

Η Gülen-ιστές δεν κρύβουν τη σύγκρουση τους με τον Ερντογάν. Η εφημερίδα Zaman η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Τουρκίας και ανήκει στην αδελφότητα του Γκιουλέν προβαίνει σε αδιάκοπη κριτική.

Το πραξικόπημα κατά του εκπαιδευτικού συστήματος

Η τελευταία ευκαιρία για τη διχόνοια ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει χιλιάδες ιδιωτικά σχολεία για πρόσθετη εκπαίδευση των φοιτητών. Το κίνημα ‘FG’ έχει ενσωματώσει σημαντικές επενδύσεις στο ιδιωτικό εκπαιδευτικό δίκτυο και οι 3.500 τάξεις της έχουν γίνει η κύρια πηγή των εσόδων της και εγγυάται την ανεξαρτησία της. Μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Ερντογάν θα αποφασίσει για την τύχη αυτών των ιδρυμάτων.

Η απόφαση αυτή έχει οδηγήσει πολλούς στο κυβερνών κόμμα να αντιδράσουν. Ο βουλευτής İdris Bal, ένας από τους λίγους που τολμούν να δείξουν την αντίθεσή τους, κλήθηκε ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου του κόμματος.

Ο Bal, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί, επέκρινε το «πραξικόπημα εναντίον του εκπαιδευτικού συστήματος».

Η πρώτη διαφωνία προέκυψε την άνοιξη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην πλατεία Gezi. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, στη συνέχεια που είναι προσκείμενος του Γκιουλέν, εξέφρασε τη διαφωνία του, για τη βίαια καταστολή που έγινε υπό την ηγεσία του Ερντογάν.

Με την ισχυρή επιρροή της στην αστυνομία, τη διπλωματία, το δικαστικό σώμα και την επιχειρηματική κοινότητα, η αδελφότητα του Γκιουλέν, συν τω χρόνω, εδραιώθηκε, ως κόμμα μέσα στο κόμμα, αν και τα μέλη της, αρνούνται οποιαδήποτε πολιτικές φιλοδοξίες.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ