ΚΟΣΜΟΣ

Νέες απεργίες αστυνομικών και λεηλασίες στην Αργεντινή

Νέες απεργίες αστυνομικών και λεηλασίες στην Αργεντινή

Το παράδειγμα των συναδέλφων τους στην Κόρδοβα της Αργεντινής ακολούθησαν οι αστυνομικοί στην πόλη Κονκόρντια (στα σύνορα με την Ουρουγουάη) απέχοντας από τα καθήκοντά τους έως ότου λάβουν αυξήσεις στους μισθούς.

Η κίνηση αυτή είχε και πάλι το ίδιο αποτέλεσμα: τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) σημειώθηκαν λεηλασίες σε καταστήματα της συγκεκριμένης πόλης με έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες.

Τα γεγονότα στην Κόρδοβα
Ο εκβιαστικός τρόπος με τον οποίο οι αστυνομικοί διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς εξελίσσεται πλέον σε πονοκέφαλο για τους κυβερνήτες πολλών επαρχιών της Αργεντινής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνήτης του Μπουένος Αϊρες, Ντανιέλ Σιόλι, επέστρεψε εσπευσμένα από τη Βραζιλία προκειμένου να συντονίσει τις υπηρεσίες του και να προλάβει αντίστοιχες καταστάσεις.

Αλλωστε, στην επαρχία του Μπουένος Αϊρες ζει περίπου το 40% του πληθυσμού της χώρας και υπάρχουν αρκετές υποβαθμισμένες περιοχές με υψηλότατα ποσοστά φτώχειας. Το ιδανικό μείγμα για αντίστοιχες λεηλασίες.

Για την ώρα η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι της διαχείρισης του θέματος στους τοπικούς κυβερνήτες, οι οποίοι με τη σειρά τους (όπως έγινε και στην περίπτωση της Κόρδοβα) θεωρούν ότι το θέμα τούς ξεπερνά και χρειάζεται κεντρικό συντονισμό.

Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος ασκεί εκατέρωθεν κριτική: η κυβέρνηση της προέδρου αργεί να ανταποκριθεί στο αίτημα για αποστολή «ομοσπονδιακών αστυνομικών», ενώ οι κυβερνήτες (όπως στην Κόρδοβα) υποχώρησαν πολύ γρήγορα στο αίτημα των αστυνομικών για μισθολογικές αυξήσεις, ανοίγοντας την «όρεξη» και στους συναδέλφους τους άλλων περιοχών.

Το 2002, όταν η χώρα είχε χρεοκοπήσει, το 60% του πληθυσμού ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι στα επίπεδα του 24%.

Όμως, ο πληθωρισμός «τρέχει» με 25% (σύμφωνα με ανεπίσημες μελέτες) και αυτό πλήττει περισσότερο τα κατώτερα στρώματα. Έστω και αν οι λεηλασίες δεν έχουν πάντα να κάνουν με είδη πρώτης ανάγκης, αλλά με τηλεοράσεις, κλιματιστικά, κινητά τηλέφωνα και κονσόλες.